Στην κρισιμότητα των ημερών και των πολιτικών αποφάσεων που θα μεσολαβήσουν έως τα τέλη Μαρτίου στέκεται στις τοποθετήσεις του ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Βενιζέλος στις δημόσιες τοποθετήσεις του αλλά και στις ιδιωτικές του συζητήσεις από τις παράλληλες διαπραγματεύσεις για PSI, το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση εξαρτώνται το αν η Ελλάδα θα λάβει το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ συν 40 δισ. ευρώ περίπου που είναι το υπόλοιπο του παλαιού δανείου, το αν η Ελλάδα θα απαλλαγεί από 100 δισ. ευρώ (47% του ΑΕΠ) δημόσιο χρέος, το αν ο Προϋπολογισμός του 2012, θα ελαφρυνθεί από το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους κατά περίπου 4 δισ. ευρώ (2% του σημερινού ΑΕΠ) και το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στη Ευρωζώνη και θα αποφύγει οποιαδήποτε μη ελεγχόμενη εξέλιξη.

Το χρονοδιάγραμμα, όπως περιγράφεται από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, έχει ως εξής:

Στις 18 Ιανουαρίου επανέρχονται οι συνομιλητές του IIF για το «κούρεμα».

Έως 23 Ιανουαρίου (Eurogroup) πρέπει να έχει συμφωνηθεί το γενικό σχήμα του PSI.

Στις 29 Ιανουαρίου (Σύνοδος Κορυφής) πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος, προκειμένου να υπογράφει ένα προσωρινό μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Από 6 έως 10 Φεβρουαρίου πρέπει να ανακοινωθεί δημόσια η διαδικασία του PSI.

Τέλη Φεβρουαρίου πρέπει να έχει επιτευχθεί ικανοποιητική ανταπόκριση των πιστωτών, ώστε να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.

Στις αρχές Μαρτίου πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα, καθώς θα αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και τα κράτη–μέλη που έχουν συνταγματικό πρόβλημα (πχ. Φινλανδία).

Μέχρι τις 14 Μαρτίου πρέπει να έχουν εκταμιευτεί περίπου 89 δισ. ευρώ.

Τέλη Μαρτίου η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook