Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Οι γονείς μπορούν να μειώσουν το φόβο και το άγχος ακολουθώντας τις συμβουλές της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.

Εάν έχετε παιδί με τροφικές αλλεργίες, συναντηθείτε με τον δάσκαλο και τη σχολική νοσοκόμα και ενημερώστε τους για τις τροφές στις οποίες είναι αλλεργικό το παιδί σας.

Το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τον υπεύθυνο του κυλικείου, από τον οποίο πρέπει να ζητήσετε να μην δίνει στο παιδί σας γεύματα που πιθανώς περιέχουν αλλεργιογόνα.

Ζητήστε από τον γιατρό σας βεβαίωση, η οποία θα επιτρέπει στο παιδί σας να φέρει στο σχολείο κάποιο φάρμακο για την επείγουσα αλλεργία.

Τα παιδιά δεν τρώνε μόνο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο, αλλά και στις εκδρομές και τα πάρτι.

Δώστε του ασφαλή σνακ να καταναλώσει στην τάξη ή στο πάρτι.

Περίπου το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων στα παιδιά οφείλονται σε αλλεργία στα φιστίκια, τα αυγά, το γάλα, το σιτάρι, τους ξηρούς καρπούς και τη σόγια.

Οι αντιδράσεις στην κατανάλωση ενός τροφικού αλλεργιογόνου μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, πρήξιμο, στομαχικές διαταραχές ή μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία.

Αν το παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει ή να καταπιεί μετά την κατανάλωση μιας τροφής, πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο.

Άλλα συμπτώματα της αναφυλαξίας είναι τα εξής:

  • Πόνος στο στήθος
  • Αίσθηση μπερδέματος
  • Λιποθυμία
  • Προβλήματα στην αναπνοή και συριγμός
  • Πρήξιμο χειλιών, γλώσσας και λαιμού
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Αλλαγή χρώματος στο δέρμα, προς το μπλε
  • Αδύναμος σφυγμός

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρές αλλεργίες πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους μια ένεση επινεφρίνης, σε περίπτωση έντονης αλλεργικής αντίδρασης. Και οι κηδεμόνες, αλλά και το ίδιο το παιδί, πρέπει να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιείται η ένεση.

Η αντίδραση σε κάποια τροφή δεν συνεπάγεται αυτομάτως κάποια αλλεργία. Ορισμένα παιδιά έχουν δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα. Η αλλεργία έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η δυσανεξία σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα, είναι πολύ πιο κοινή από τις αλλεργίες, και λιγότερο επικίνδυνη.

healthday

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook