Εξάλλου απεδείχθη στην πράξη ότι σχεδόν οι μισοί υπόχρεοι πολίτες (περίπου 8 εκατ.), δεν κατάφεραν να βρουν προσωπικό γιατρό κοντά τους. Αποτέλεσμα είναι να εγγράφονται ακόμη και σε ιατρούς που μπορεί να είναι και σε άλλους Νομούς.

Κάτι βέβαια που σημαίνει ότι στο τέλος δεν θα απολαμβάνουν δωρεάν επισκέψεις αφού θα επιλέγουν κάποιον κοντά τους για να εξετασθούν, πληρώνοντας τελικά από την τσέπη τους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό 3,8 εκατ. πολίτες.

Αύξηση στις λίστες πολιτών

Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι διαθέσιμοι προσωπικοί γιατροί, το υπουργείο Υγείας με απόφασή του που κοινοποιήθηκε στο ιατρικό σώμα από τον ΕΟΠΥΥ, δίνει τη δυνατότητα σε όσους προσωπικούς γιατρούς είχαν δηλώσει χαμηλό αριθμό πολιτών για να εγγράψουν στην λίστα τους, να αυξήσουν τον αριθμό αυτό.

Συγκεκριμένα οι προσωπικοί γιατροί μπορούν «να υποβάλλουν νέα υπεύθυνη δήλωση για την αύξηση του ορίου εγγεγραμμένου πληθυσμού» όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, μόνο στην Αττική, από τους 522 ιδιώτες προσωπικούς γιατρούς μόνο οι 310 έχουν «χρεωθεί» 2000 πολίτες που είναι το ανώτατο όριο εγγραφών.

Να σημειωθεί ότι με βάση τη σύμβαση του προσωπικού γιατρού, ένας γιατρός μπορεί να επιλέξει να αναλάβει έως 857 πολίτες οπότε και θα πρέπει να αφιερώνει στο ιδιωτικό του ιατρείο 15 ώρες την εβδομάδα. Πρόκειται για το κατώτερο όριο των εγγραφών. Το ανώτερο είναι 2000 πολίτες οπότε και θα πρέπει να διαθέτει 35 ώρες την εβδομάδα.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών και το υποχρεωτικό ωράριο:

Πίνακας προσωπικός Γιατρός
Πίνακας προσωπικός Γιατρός

Η εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα καθώς το υπουργείο Υγείας άνοιξε το σύστημα και για άλλες 10 παθολογικές ειδικότητες όπως καρδιολογίας, νεφρολογίας, νευρολογίας, αιματολογίας στους οποίους θα μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες. Άγνωστο είναι βέβαια πόσοι ιδιώτες γιατροί με αυτές τις ειδικότητες θα ενταχθούν στον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook