Στις αρχές του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group, εφόσον η συμφωνία διάσωσης της πρώτης εγκριθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο ακτοπλοϊκών προκειμένου να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις, οι οποίες κατόπιν θα υποβληθούν προς έγκριση στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους.

Μέχρι την προτελευταία εβδομάδα Οκτωβρίου θα πρέπει επίσης να έχει κατατεθεί αίτηση έγκρισης της συγχώνευσης διά απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κάτι που κύκλοι της ακτοπλοϊκής αγοράς εκτιμούν πως μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από τις γιορτές, δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες λειτουργούν ήδη κοινοπρακτικά στην Αδριατική και στις γραμμές της Κρήτης, ενώ στις Κυκλάδες και στο βόρειο Αιγαίο υπάρχει έντονος ανταγωνισμός με περισσότερες από μία εταιρείες.

Αρχές 2023 η ολοκλήρωση της συμφωνίας εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκε και επισήμως η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές που αποκάλυψε η «Κ» την Τρίτη. Ειδικότερα, η Attica Group με ανακοίνωσή της προς το επενδυτικό κοινό γνωστοποίησε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ αυτής και των μεγαλύτερων πιστωτών («Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.», «Αλφα Τράπεζα Α.Ε.», «Astir NPL Finance 2020-1 Designated Activity Company», «Cross Ocean AGG Company I») και μετόχων που εκπροσωπούν ποσοστό 57,70% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ. Οι μέτοχοι αυτοί είναι οι Πειραιώς, Αλφα, Attica Bank, Cross Ocean και VΑRΜΙΝ ΑΕΒΕ. Η συμφωνία αφορά αφενός τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica με σχέση ανταλλαγής μία κοινή ή προνομιούχο μετοχή της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica και αφετέρου την καταβολή ποσού 80.000.000 ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ΑΝΕΚ προς τους προαναφερθέντες πιστωτές (ανεξόφλητο κεφάλαιο ύψους 236.419.251,23 ευρώ πλέον του συνόλου ανεξόφλητων τόκων έως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής) από το ενοποιημένο σχήμα που θα προκύψει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Attica, «τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών θα συγκληθούν σύμφωνα με τον νόμο και τα καταστατικά τους για να αποφασίσουν σχετικά με την έναρξη και τις επιμέρους παραμέτρους της διαδικασίας συγχώνευσης. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής θα συζητηθεί εν συνεχεία στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και θα επιβεβαιωθεί με έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για το δίκαιο και εύλογο. Η συγχώνευση θα τεθεί προς έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο εταιρειών».

Η συναλλαγή, σύμφωνα με την Attica, υπόκειται «πέραν της έγκρισης των αρμοδίων οργάνων των δύο εταιρειών στους συνήθεις στις περιπτώσεις αυτές όρους και αιρέσεις (λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και κάθε άλλη τυχόν απαιτούμενη έγκριση ή άδεια)». Η Attica εκτιμά ότι «η συναλλαγή θα αποβεί προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων και των προμηθευτών των δύο εταιρειών και της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας γενικότερα».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook