Μια περιοχή που αναπτύσσεται συνεχώς οικιστικά με την συνεπαγόμενη αύξηση του πληθυσμού της είναι η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτήριου στην οποία όμως υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης σχολείων, γεγονός το οποίο επιδεινώνεται διαρκώς.

Το πρόβλημα αναδεικνύει σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συγκεκριμένα της οργάνωσης μελών Ακρωτηρίου στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Στην οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ακρωτηρίου  γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι ιδιαίτερα οξυμένο μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Χανίων. Ιδιαίτερα δε στο Ακρωτήρι, το πρόβλημα προκαλεί σοβαρότατο ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας στα περισσότερα σχολεία της περιοχής μας.

Πολλά σχολεία  όπως το Γυμνάσιο Ακρωτηρίου λ.χ. λειτουργούν με αίθουσες ‘’ΠΡΟΚΑΤ’’. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά περιορίζονται σε πολύ μικρότερο σχολικό χώρο, τόσο στον αύλειο χώρο του σχολείου, όσο – και ακόμη σημαντικότερο – στις αίθουσές τους πόσο μάλλον σε εποχή πανδημίας.

Αυτό σημαίνει χειρότερες συνθήκες υγιεινής, αερισμού και θέρμανσης των χώρων. Πολλά σχολεία λειτουργούν με πάρα πολλούς μαθητές σε κάθε τάξη (σύμφωνα και με την πολιτική επιλογή της παρούσας κυβέρνησης), γεγονός που αντιβαίνει σε όλους τους μαθησιακούς κανόνες, αλλά και σε κάθε λογική ‘’κανονικότητας’’ και εκπαιδευτικής προόδου, σε μία ευρωπαϊκή χώρα, στον 21ο  αιώνα.

Πολλά παιδιά, απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας, αναγκάζονται να μετακινούνται εκτός Ακρωτηρίου (στο 7ο Γυμνάσιο Χανίων, στην περιοχή Κουμπελί κ.α.), διότι το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, ακόμη και με τις επιπλέον ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες που έχουν τοποθετηθεί σε αυτό, αδυνατεί να ανταποκριθεί στον αριθμό των παιδιών-αποφοίτων των Δημοτικών Σχολείων του Ακρωτηρίου.

Η πρωτοβουλία που είχε εκκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Χανίων για την κατασκευή–συντήρηση και διαχείριση οκτώ νέων σχολικών μονάδων στα Χανιά, με την μορφή ΣΔΙΤ  σε πια φάση βρίσκεται ; Είναι ένα έργο που μπορεί να προχωρήσει ; Μήπως οι σημερινοί, και μελλοντικοί, γονείς-κάτοικοι του Ακρωτηρίου περιμένουνε άδικα την λύση στο πρόβλημα που τους ταλανίζει τόσα χρόνια ;

Παρότι, ως πολιτικός φορέας, είμαστε αντίθετοι με την διείσδυση του κέρδους και της επιχειρηματικότητας (ΣΔΙΤ) σε ευαίσθητους τομείς της καθημερινότητας μας, όπως είναι η δημόσια Παιδεία, παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι η επίλυση – με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο – ενός τόσο σοβαρού προβλήματος, που αφορά έναν πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών και οικογενειών του Ακρωτηρίου, και συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία τόσων σχολείων, την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μάθησης για τα παιδιά μας, αλλά και την υγεία τους, είναι  πολύ σημαντική  και απολύτως επείγουσα.

Καλούμε την διοίκηση του Δήμου Χανίων να σκύψει στο εν λόγω πρόβλημα, να ενημερώσει τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Ακρωτηρίου, την εκπαιδευτική ‘’κοινότητα’’, τους πολίτες του Ακρωτηρίου, για την πορεία των ενεργειών της , και να προχωρήσει γρήγορα στην επίλυση του σημαντικότατου αυτού προβλήματος για την περιοχή του Ακρωτηρίου.

Τέλος και για όλους αυτούς τους λόγους, εκφράζουμε την σύμφωνη γνώμη μας, και συμπαράταξή μας, για τις πρόσφατες κινήσεις του Δήμου Χανίων να διεκδικήσει την αξιοποίηση οικοπέδων 35 στρεμμάτων πέριξ του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ονουφρίου, για να τα χρησιμοποιήσει για την επέκταση του σχολείου, για τη δημιουργία παιδικού σταθμού, ΚΑΠΗ και άλλων κοινωφελών σκοπών για το Ακρωτήρι.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook