Photo by Darwin Vegher on Unsplash

Όλα τα ΙΧ – ανεξαιρέτως – θα πρέπει να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες, πανελλαδικά από τον Οκτώβριο κάθε έτους.

Η υποχρέωση αφορά τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας και αναφέρεται σε αποφάσεις της τροχαίας που λαμβάνονται όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα ανέρχεται στα 80 ευρώ.

Η υπουργική απόφαση

Ειδικότερα βάσει της υπουργικής απόφασης επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των οχημάτων να εφοδιάζουν τα οχήματά τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα για τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας και αναφέρεται σε αποφάσεις που λαμβάνονται όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Ως άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα (ειδικά ελαστικά -χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

α. να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της τροχαίας που λαμβάνονται όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

β. να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της.

γ. να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν οπτικό έλεγχο αναφορικά με την ύπαρξη κατάλληλων αντιολισθητικών, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της τροχαίας.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 26 και 27 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999) δηλαδή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook