Αξιολόγηση του  προσωπικού του ΕΣΥ και εξετάσεις  για εισαγωγή στην ιατρική ειδικότητα είναι οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές που εισηγείται για το ΕΣΥ η ανεξάρτητη Επιτροπή Σοφών προς τον υπουργό Υγείας, στην εκπνοή της προθεσμίας για την παράδοσή του και εν αναμονή της έλευσης της τρόικας στην οδό Αριστοτέλους την ερχόμενη Πέμπτη.

Στις περίπου 250 σελίδες του πορίσματος της  δεκαμελούς Επιτροπής Εμπειρογνομώνων, που είχε συσταθεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο με επικεφαλής αρχικά τον κ. Ηλία Μόσιαλο και στη συνέχεια τον καθηγητή κ. Άρη Σισσούρα, περιλαμβάνονται ουσιαστικά οι «απαντήσεις» σε 11 σημεία – κλειδιά που είχε θέσει η τρόικα για την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα μας.  

Μεταξύ αυτών  περιλαμβάνονται η λειτουργία του  Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών  Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η διοίκηση και οργάνωση του ΕΣΥ, το ανθρώπινο δυναμικό, η χρηματοδότηση, το φάρμακο, η Δημόσια Υγεία, η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα και η τεχνολογία.

Το κείμενο  αναμένεται να επικαιροποιηθεί και  να παραδοθεί την Πέμπτη στην τρόικα κατά την επίσημη επίσκεψη της στο υπουργείο Υγείας. Την Παρασκευή προγραμματίζεται σύσκεψη εργασίας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων θεσμικών φορέων, κατά την οποία θα συζητηθούν τα βασικά του σημεία.

Σύμφωνα με πηγές, πρόκειται πάντως περισσότερο για ένα θεωρητικό κείμενο με πολλές παρατηρήσεις και επισημάνσεις και λιγότερο για ένα τεχνοκρατικό κείμενο με σαφείς προτάσεις και αλλαγές για τα μείζονα προβλήματα του ΕΣΥ. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά σε κλείσιμο νοσοκομείων και κατάργηση μονάδων του ΕΣΥ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook