Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Τέσσερις μήνες μετά την βύθιση του επιβατηγού πλοίου «Απόλλων Κ.» στην προβλήτα της Αγίας Ρουμέλης στα Σφακιά και οι αρμόδιοι του Λιμενικού Ταμείου ν. Χανίων έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για να γίνει η ανέλκυση του ναυαγίου πριν τις χεριμωνιάτικες κακοκαιρίες οι οποίες είναι πολύ πιθανό να έχουν καταστρεπτικά αποτελέσματα για την περιοχή στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Εάν δεν γίνει με οργανωμένο τρόπο η ανέκλυση του πλοίου, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο σε επερχόμενη κακοκαιρία , τα κύματα να το διαλύσουν και τα συντρίμμια του να σκορπιστούν στην θαλάσσια περιοχή.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έγιναν από το Λιμενικό Ταμείο, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, δεν ανταποκρίθηκε στο να απομακρύνει το πλοίο η ίδια και έτσι το Λιμενικό Ταμείο αποφάσισε να γίνει η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου  με δαπάνες του Λιμενικού Ταμείου Χανίων  «τις οποίες θα αναζητήσει από τους υπευθύνους».

Όμως παρά στην δημόσια πρόσκληση για να αναλάβει το έργο εταιρεία με πλωτό γερανό, δεν υπήρξε ουδεμία προσφορά από ολόκληρη την χώρα και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Βιριράκης ίσως θεώρησαν ότι τα 100.000 ευρώ που διατίθεντο από ιδίους πόρους, να είναι χαμηλό ποσό.

Έτσι και προκειμένου να γίνει η ανέλκυση πριν τον Χειμώνα, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένας διαφορετικός τρόπος για την απομάκρυνση του ναυάγιου του πλοίου.

Όπως είπε στο Flashnews.gr ο κ. Βιριράκης, πρόκειται για μια γιγαντιαία επιχείρηση η οποία αφορά στην μεταφορά στην Αγία Ρουμέλη με τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ που εκτελούν δρομολόγια, φορτηγών, μηχανημάτων και γερανών μαζί με τα ανάλογα συνεργεία εργολάβων που θα αναλάβουν το έργο.

Αρχικά οι εργάτες θα απομακρύνουν από το ημιβυθισμένο πλοίο τα υλικά που μπορούν να ξηλωθούν εύκολα και στην συνέχεια θα ακολουθήσει ο τμηματικός τεμαχισμός του σκάφους.

Όλα τα υλικά θα φορτώνονται σε φορτηγά τα οποία με τα πλοία θα πηγαίνουν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και στην συνέχεια οδικώς σε εγκεκριμένο χώρο εναπόθεσης στα Χανιά.

Η επιχείρηση έχει πολλές δυσκολίες, όπως το ότι στην Αγία Ρουμέλη δεν υπάρχουν κατάλληλοι δρόμοι για την κίνηση των φορτηγών, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Βιριράκης πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν για να προληφθεί η καταστροφική διάλυση του πλοίου από κακοκαιρία.

Την Κυριακή 25/9 κλιμάκιο του Λιμενικού Ταμείου μετέβη στην Αγία Ρουμέλη για αυτοψία και επιτόπιο έλεγχο όλων των λεπτομερειών του σχεδίου ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Στόχος είναι το επόμενο Σαββατοκύριακο και ίσως την επόμενη Δευτέρα να ξεκινήσει η επιχείρηση η οποία – εφόσον βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες – αναμένεται  να διαρκέσει μια εβδομάδα.

Επόμενος στόχος για το Λιμενικό Ταμείο Χανίων είναι η ανέλκυση από το λιμάνι της Παλαιόχωρας, του υπο Ουκρανική σημαία  «τσιγαράδικου» φορτηγού  “RS300-97” το οποίο έχει κατασχεθεί και βρίσκεται εγκαταλειμμένο στο λιμάνι από το 2016 όταν μηχανική βλάβη άφησε το σκάφος ακυβέρνητο νότια της Κρήτης, για να ακολουθήσει η επιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα και ο εντοπισμός των εκατομμυρίων τσιγάρων μέσα στα αμπάρια του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook