Κατόπιν ομοφώνου γνωμοδοτήσεως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποδοχής αίτησης θεραπείας που αφορά στην έγκριση μελέτης οργάνωσης Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης στην χαμηλότερη στάθμη, διαμόρφωσης νότιου υπαίθρου χώρου και αντιστήριξης ανατολικού πρανούς της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, προέβει στην ακόλουθη δήλωση:

«Το άκουσμα αποδοχής της αίτησης θεραπείας της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Γωνιάς που αφορά την έγκριση μελέτης του Κειμηλιαρχείου της Μονής ως και την έγκριση διαμόρφωσης υπαίθριου χώρου και αντιστήριξης του ανατολικού πρανούς χαροποίησε ιδιαίτερα την Αδελφότητα της ιστορικής Σταυροπηγιακής αυτής Μονής και εμάς και ολόθυμα ευχαριστούμε την αγαπητή μας Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία έτεινε ευήκοο ους εις το αίτημα μας αυτό θεραπείας. Κατόπιν των υπό των υπηρεσιών του Υπουργείου προτεινομένων προσαρμογών της μελέτης, το αίτημα έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το ΚΑΣ. Η μη έγκριση της μελέτης από τις προηγούμενες διοικήσεις του Υπουργείου δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα όχι μόνον στην εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου, αλλά και στην σταθεροποίηση του ανατολικού πρανούς, το οποίο χρήζει άμεσης αποκατάστασης.

Εξ΄ άλλου σε επίσκεψη της το 2019 η κα Υπουργός διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» την μοναδικότητα του εν λόγω Κειμηλιαρχείου, εκφράζοντας τον θαυμασμό της, καθώς πρόκειται περί ενός πλήρως οργανωμένου Μουσειακού χώρου, μοναδικού στο είδος του. Στους άρτια και επιστημονικά μελετημένα εξοπλισμένους και οργανωμένους χώρους του, ιδιαίτερου κάλλους, φιλοξενεί την μοναδική συλλογή Εικόνων Κρητικής Σχολής, χρυσόβουλα ως και ένα πλήθος μοναδικών εκθεμάτων τα οποία, σε συνδυασμό με την προσεγμένη αίθουσα προβολής που διαθέτει, καθιστούν το Κειμηλιαρχείο της Μονής Γωνιάς ζωντανό Σχολείο της ιστορίας και της πίστης.

Η κα Μενδώνη, ως έμπειρη και καταξιωμένη πολιτικός, διέγνωσε την ανάγκη όχι μόνον έγκρισης της μελέτης του Μουσείου, αλλά και της διαμόρφωσης του υπαίθριου χώρου ως και αντιστήριξης του ανατολικού πρανούς, τα οποία αποτελούν φυσική συνέχεια του όλου συγκροτήματος και η υλοποίηση της συνολικής αυτής μελέτης θα συμβάλλει, έτι περαιτέρω, εις την ανάδειξη του ιδιαίτερου και ξεχωριστού αυτού κτιριακού συγκροτήματος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς, δεσπόζοντος του Κειμηλιαρχείου. Χαιρόμεθα, επιπροσθέτως, που σε πρόσφατη επίσκεψη μας, η κα Υπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεση στήριξης της προσπάθειας μας ολοκλήρωσης του έργου», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook