Τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Βρετανία ασκούν έντονες πιέσεις στη στερλίνα, η οποία υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Μάλιστα, με βάση την τιμολόγηση της αγοράς δικαιωμάτων προαίρεσης, οι πιθανότητες να υποχωρήσει στην ένα προς ένα ισοτιμία (parity) με το δολάριο φέτος ανέρχονται σε 60%, από 32% που ήταν την περασμένη Παρασκευή.

Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Κουάσι Κουαρτένγκ ότι ενδέχεται να ανακοινωθούν περισσότερες φορολογικές περικοπές, έριξε το βρετανικό νόμισμα στο χαμηλό ρεκόρ των 1,0350 έναντι του δολαρίου.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες ότι τα οικονομικά μέτρα θα ωφελήσουν δυσανάλογα τους πλούσιους και θα μπορούσαν να επιβαρύνουν σημαντικά το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια εποχή επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.

Πρόκληση για την Τράπεζα της Αγγλίας

Είναι μια «μείζονα πρόκληση» για την Τράπεζα της Αγγλίας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει την οικονομία, δήλωσε ο Nicholas Ferres, επικεφαλής επενδύσεων στη Vantage Point Asset Management.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί ακόμη και να πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνεδρίαση πολιτικής αυτή την εβδομάδα και να αυξήσει τα επιτόκια. Δεν θα με εξέπληττε αν συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Τζιμ Ο’ Νιλ, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management και πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η πτώση της λίρας δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως ισχύς του δολαρίου.

«Είναι συνέπεια ενός εξαιρετικά επικίνδυνου προϋπολογισμού του νέου υπουργού και μιας μάλλον διστακτικής Τράπεζας της Αγγλίας που, μέχρι στιγμής, έχει αυξήσει τα επιτόκια απρόθυμα παρά όλες τις σαφείς πιέσεις», είπε στο CNBC τη Δευτέρα.

Προβληματισμός στις επιχειρήσεις

Η υποχώρηση της στερλίνας φέρνει τις βρετανικές εταιρείες αντιμέτωπες με ακόμα υψηλότερα κόστη, η οποία σε συνδυασμό με την  αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να πλήξει αρκετούς κλάδους.

Τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, η φιλοξενία και οι αερομεταφορές επηρεάζονται από την πτώση της λίρας, η οποία θα κάνει τις εισαγωγές εμπορευμάτων και αγαθών ακριβότερες για πολλές εταιρείες που αντιμετωπίζουν ήδη μια κρίση κόστους της επιχείρησης.

«Το δολάριο είναι πολύ, πολύ ισχυρό. . . και αυτό έχει επιπτώσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet, Γιόχαν Λούντγκρεν. «Έχουμε πολλά έξοδα σε δολάρια και έχουμε έσοδα σε λίρες».

Περίπου το 40% του λειτουργικού κόστους των αεροπορικών εταιρειών είναι σε δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων αεροσκαφών και της συντήρησης. Πολλές αεροπορικές εταιρείες αντισταθμίζουν την έκθεσή τους σε νομίσματα καθώς και τις μελλοντικές τους ανάγκες σε καύσιμα. Ο Λούντγκρεν είπε ότι η easyJet ήταν «μία από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες αντιστάθμισης κινδύνου».

Επιφυλάξεις για τα μέτρα

Το sell off για ξεκίνησε την Παρασκευή όταν οι επενδυτές θορυβήθηκαν από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τρας για πάγωμα του κόστους ενέργειας για ιδιώτες και εταιρείες, αλλά και μείωση των φόρων, με στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Μόνο το πρώτο μέτρο, το πάγωμα των τιμών της ενέργειας, αναμένεται ότι θα στοιχίσει 60 δισ. λίρες τους πρώτους έξι μήνες.

«Η στερλίνα κινδυνεύει», είχε προειδοποιήσει ο Τζορτζ Σαραβέλος, αναλυτής στην Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι η λίρα πέφτει μολονότι τα επιτόκια του βρετανικού χρέους αυξάνονται, κάτι που είναι «πολύ σπάνιο στις αναπτυγμένες οικονομίες». «Ανησυχούμε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβρώνεται γρήγορα», πρόσθεσε.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook