«Τις τελευταίες ημέρες πολλοί άνθρωποι έρχονται σε εμάς από τη Ρωσία. Οι περισσότεροι αναγκάζονται να φύγουν λόγω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης», επεσήμανε ο Τοκάγεφ, λόγω της μερικής επιστράτευσης από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία
«Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Καζακστάν που θεωρείται σύμμαχος της Ρωσίας, όμως έχει πάρει αποστάσεις από το Κρεμλίνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Με την ευκαιρία αυτή ο Τοκάγεφ καταδίκασε για μία ακόμη φορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησε να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητά της, την ώρα που η Ρωσία οργανώνει δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες με στόχο να τις προσαρτήσει.

«Η εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους θα πρέπει να είναι απαραβίαστη, πρόκειται για μια βασική αρχή», υπογράμμισε. «Στην άμεση γειτονιά μας μαίνεται ένας ευρύς πόλεμος. Πρέπει να το θυμόμαστε, σκεπτόμενοι πάνω απ’ όλα την ασφάλειά μας», σημείωσε ο ίδιος.

Σύμμαχος της Ρωσίας και μέλος μιας οικονομικής και τελωνειακής ένωσης στην οποία συμμετέχει και η Μόσχα, το Καζακστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, καλλιεργεί σχέσεις και με τη Δύση και την Κίνα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξύπνησε σε κάποιους κατοίκους της χώρας, φόβους ότι ενδέχεται να αποτελέσουν στο μέλλον στόχο των ρωσικών φιλοδοξιών, κυρίως επειδή στο Καζακστάν υπάρχει ρωσική μειονότητα.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook