Το βράδυ της Τρίτης το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων κατακλείστηκε από κρητικούς χορού και τραγούδια σε μια ακόμα παραδοσιακή στράτα. Ωστόσο αυτή την φορά η παραδοσιακή στράτα ήταν υπέρ παραγωγή. Για πρώτη φορά όλοι οι παραδοσιακοί σύλλογοι ενώθηκαν και χόρεψαν με φόντο το Λιμάνι των Χανίων. Η σημερινή στράτα υπερπαραγωγή διοργανώθηκε από τον Δήμο Χανίων στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποίησε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Η υπέρ- στράτα που διοργανώθηκε πέρασε από εννέα διαφορετικά σημεία της παλιάς πόλης και του ενετικού λιμανιού. Οι παραδοσιακοί σύλλογοι διέσχισαν το δρόμο πίσω από την Δημοτική Αγορά, πέρασαν από το Φρούριο του Φιρκά, από τον Ιστιοπλοϊκό, μέσα από τα στενά του λιμανιού, Πόρτου, την Κονδυλάκη. Σημείο συνάντησης ήταν η Πλατεία Κατεχάκη. Μόλις συγκεντρώθηκαν όλοι οι παραδοσιακοί σύλλογοι το κέφι άναψε και στήθηκε ένας μεγάλος χορός.

Παράλληλα υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και από περαστικούς οι οποίοι περνούσαν από το σημείο και δεν μπορούσαν να αντισταθούν και να μην πάρουν μέρος στο χορό.

Εκτός από τους χορούς και τα τραγούδια είχε στηθεί και ένας μεγάλος μπουφές και είχαν στρωθεί δεκάδες τραπέζια στην Πλατεία Κατεχάκη με κρητικά παραδοσιακά εδέσματα όπως πιλάφι καλιτσούνια και αντικριστό ενώ το κρασί και μπύρα έρεαν άφθονα.

Βέβαια η σημερινή υπέρ στράτα δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την συμμετοχή όλων των παραδοσιακών συλλόγων που την έκανα ξεχωριστή. Μάλιστα βραβεύτηκαν όλοι οι σύλλογοι που συμμετείχαν στην παραδοσιακή στράτα.

Συγκριμένα συμμετείχαν: Χορευτικός Όμιλος Χανίων “Ο Ψηλορείτης”, Παραδοσιακός Σύλλογος Χανίων “Βιγλάτορες”, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Γηγενής”, Παραδοσιακός Σύλλογος “Τα Σφακιά”, ο Μουσικοχορευτικός ‘Ομιλος Χανίων “Αροδαμός”, Παραδοσιακός Σύλλογος “Το Μετερίζι”, Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρδακίου “Η Σκλόκα”, Παραδοσιακός Σύλλογος “Σταυραετοί”, Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Χανίων “Το Αντάμωμα”, Ομοσπονδία συλλόγων και φορέων Ριζίτικου, Σύλλογος Κρητικής Μουσικής Νομού Χανίων “Ο Χάρχαλης”, Λαογραφικός Όμιλος Χανίων, Λύκειο Ελληνίδων Χανίων, Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Ακρωτηρίου “Καγιαλές”.

Τα σχέδια για την επόμενη χρονιά

Ο Δήμος Χανίων ήδη σχεδιάζει να συνεχίσει την «παραδοσιακή στράτα» και του χρόνου το καλοκαίρι. Επιθυμία όλων είναι του χρόνου να πάει ένα βήμα παραπέρα, να μεγαλώσει και άλλο. Μάλιστα στο τραπέζι έχουν πέσει ιδέες να γίνουν αλλαγές στις διαδρομές.

Το βέβαιο είναι ότι ο στόχος είναι να συνεχιστούν οι δράσεις και το καλοκαίρι του 2023.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook