Τους απαγορεύτηκαν οι πολιτικές δράσεις σε δημόσιους χώρους που διαχειρίζεται ο δήμος Χανίων.

Η ανακοίνωση των ΚΚΕ-ΚΝΕ Χανίων

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Χανιά,ευχαριστούν όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ -Οδηγητή στην πόλη μας. Ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους φορείς -όλους όσους βοήθησαν εθελοντικά.

Μαζί με το πλήθος των επισκεπτών, συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί ένα από τα πιο πετυχημένα Φεστιβάλ των τελευταίων χρόνων. Οι εκατοντάδες κόσμου, που πλημμύρισαν και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ το Πάρκο Ειρήνης κ’ Φιλίας των Λαών στα Χανιά, μαζί με τους χιλιάδες άλλους επισκέπτες των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα, με αποκορύφωμα την συγκλονιστική προσέλευση λαού και νεολαίας στις κεντρικές εκδηλώσεις στο Πάρκο Τρίτση στην Αθήνα, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ όχι απλά αντέχει στον χρόνο, αλλά αποτελεί και το μεγαλύτερο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός που οργανώνεται πανελλαδικά, εδώ και 48 χρόνια. Αποδεικνύουν τους δεσμούς που έχει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με την εργατική τάξη, με τη νεολαία, με τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε στον Χανιώτικο λαό την άνευ προηγουμένου απόφαση της ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων) να απαγορεύσει την πολιτική δράση σε όλους τους δημόσιους χώρους των οποίων τη λειτουργία διαχειρίζεται!

Οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ έγκαιρα , τρείς μήνες πριν την διοργάνωση του Φεστιβάλ, είχαν αιτηθεί την παραχώρηση του προμαχώνα SanSalvadore για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, όπως είχε ξαναγίνει το 2010 και το 2019.Στην απάντηση που έλαβαν, την οποίαυπογράφει ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, ως πρόεδρος της ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, υπήρξε άρνηση για την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου, βάσει του νέου κανονισμού διαχείρισης και λειτουργίας χώρων πολιτισμού. Στον κανονισμό αυτό, τον οποίο ο ίδιος ο αντιδήμαρχος είχε εισηγηθεί και που ψηφίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ τον Μάρτιο του 2022, απαγορεύεται πλέον ρητά η χρήση των χώρων που διαχειρίζεται η ΚΕΠΕΔΗΧ από τοπικές ή κεντρικές οργανώσεις πολιτικών κομμάτων / οργανώσεων! Με βάση την κατάπτυστη αυτή απόφαση, σχεδόν σε όλους τους δημόσιους χώρους του Δήμου (Θέατρο Μίκη Θεοδωράκη, Θέατρο Βλησίδη, Θέατρο ανατολικής Τάφρου, αμφιθέατρο Λενταριανών, μεγάλο αρσενάλι, πάρκο ειρήνης και φιλίας, δημοτικός κινηματογράφος Κήπος κλπ) απαγορεύεται η διοργάνωση εκδηλώσεων από πολιτικά κόμματα!

Οι δημόσιοι και δημοτικοί χώροι, οι πλατείες και τα πάρκα της πόλης, πρέπει να αποτελούν ελεύθερους χώρους, όχι μόνο ως προς την πρόσβαση για τον λαό της πόλης μας και τα παιδιά του, αλλά και ως προς την πολιτική δράση και διακίνηση ιδεών. Οφείλουν να αξιοποιούνται από τους φορείς της πόλης, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα σωματεία και φυσικά από πολιτικές οργανώσεις μέσω των οποίων εκφράζεται η ελεύθερη πολιτική δράση του λαού.Με την πρωτοφανή αυτή κίνηση να ψηφίσει τον νέο κανονισμό, η ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ βάζει σαφή εμπόδια σε κάθε πολιτική δράση στον δήμο Χανίων!

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ενημερώνουν τον πρόεδρο της ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και την Δημοτική Αρχή ότι θα μας βρουν απέναντι τους σε κάθε προσπάθεια για περιστολή της πολιτικής δράσης! Το δικαίωμά μας να επικοινωνούμε τις θέσεις μας ελεύθερα στον λαό της πατρίδας μας το κατακτήσαμε με δεκαετίες αμέτρητων θυσιών. Είναι το τουλάχιστον προκλητικό να μην δίνεται η άδεια για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το οποίο αποτελεί αποδεδειγμένα ένα τεράστιο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, και λίγες ημέρες αργότερα να δίδεται το Θέατρο Μίκη Θεοδωράκη για να διοργανώσει φιέστα η FraportGreece. Η επιλεκτικότητα της Δημοτικής Αρχής ως προς το που παραχωρεί χώρους είναι προφανής…

Επιπλέον όμως, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή έχει χρέος να συντηρεί και να αναβαθμίζει τους χώρους που έχει στην ευθύνη της. Να υπενθυμίσουμε λοιπόν το γεγονός ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει αποκτήσει επίσης παράδοση και στο να επιστρέφειτους χώρους μετά από το πέρας των εκδηλώσεων σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που τους παραλαμβάνει!

Τους θυμίζουμε το έργο που έκανε η ΚΝΕ, με την ανάδειξη του ιστορικού Φρουρίου του Ιτζεδίν στο Καλάμι, οργανώνοντας εκεί το Φεστιβάλ της το 2018, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ανέδειξαν με την εθελοντική τους δουλειά ένα ιστορικό μνημείο των Χανίων, όταν το κράτος το αφήνει εδώ και δεκαετίες να ρημάζει.

Τους θυμίζουμε επίσης την κατασκήνωση που διοργάνωσε η ΚΝΕ στο Πάρκο των Αγίων Αποστόλων φιλοξενώντας χιλιάδες άτομα από όλη την Ελλάδα το 2013 και αφήνοντας τον χώρο πιο καθαρό από ότι ήταν πριν, πολύ πιο καθαρό από ότι είναι και σήμερα!

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν τον κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ανεξάρτητα με το αν ψηφίζει ή όχι το ΚΚΕ, να ορθώσει τείχος στην προσπάθειά της δημοτικής αρχής να «αποκόψει» την πολιτική δράση από τους χώρους πολιτισμού.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση και να αλλάξει άμεσα τον κανονισμό διαχείρισης και λειτουργίας χώρων πολιτισμού της ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook