Βαθιά «ανάσα» για τη χώρα, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να διεκδικήσει διπλή δόση ρευστότητας, έως και 1,5 % του ΑΕΠ.

Μέσα στη διεθνή ασφυξία που προκαλούν η εκρηκτική αύξηση των επιτοκίων, το ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα και η ενεργειακή κρίση, η Αθήνα μπορεί να ατενίζει με σχετική ηρεμία το άμεσο μέλλον, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει σχέδιο για να αντλήσει «φθηνό» χρήμα συνολικά 2,7 δισ. ευρώ, με δύο κινήσεις:

– εκταμίευση της 2ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2 δισ. ευρώ. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να υποβάλει αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας καλύψει ή και ξεπεράσει συνολικά 25 «προαπαιτούμενα» προκειμένου να μπορεί να εγκριθεί η εκταμίευση. Σε τέτοια περίπτωση, θα είναι μόλις η 2η χώρα μετά την Ισπανία που θα το έχει καταφέρει αυτό.

– η δεύτερη πρόκληση αφορά τα 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της ενισχυμένης εποπτείας. Η αυστηρή εποπτεία, τα λεφτά όμως τώρα έρχονται (περίπου 700 εκατ. ευρώ) ως οικονομική επιβράβευση για την επιτυχή εκπλήρωση των στόχων που είχαν τεθεί από τις αρχές του 2022.

Εφόσον όλα πάνε καλά, τότε, μέχρι το τέλος του χρόνου τα 2,7 δισ. ευρώ (των δυο δόσεων) μπορεί να μπουν στα κρατικά ταμεία δίνοντας μια πρόσθετη ανάσα στην προσπάθεια χρηματοδότησης των μέτρων απέναντι σε ενεργειακή κρίση.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook