Για τους λάτρεις του καφέ το χάρτινο καλαμάκι δεν είναι ό, τι καλύτερο. Πόσες φορές δεν έχετε παραπονεθεί για τα χάρτινα καλαμάκια που «λιώνουν» γρήγορα; Φαίνεται ότι κάποιοι «δαιμόνιοι» βρήκαν τον τρόπο να διοχετεύουν στην αγορά ακόμη και σήμερα πλαστικά καλαμάκια παρανομώντας.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε η WWF Ελλάς, «η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει σωστά τον νόμο που ψήφισε» για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το OPEN και η εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» κύκλωμα εισάγει πλαστικά καλαμάκια, με τα οποία τροφοδοτεί την αγορά παράνομα.

Μπορεί η Ελλάδα να ήταν από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε τον νέο νόμο για τα πλαστικά μιας χρήσης, ενσωματώνοντας στο εθνικό δίκαιο τη συγκεκριμένη οδηγία, όμως, κάποιοι είναι… εφευρετικοί στον βωμό του κέρδους.

Εισάγουν καλαμάκια τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικό υλικό, λίγο πιο χοντρό από ό, τι ήταν εκείνο στα πλαστικά μίας χρήσης. Έτσι θεωρούνται πολλαπλών χρήσεων με αποτέλεσμα να μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά στην αγορά μιας και δεν εμπίπτουν στις συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου για τα πλαστικά καλαμάκια της μιας χρήσης. Είναι πλαστικό που μπορεί να το πλύνεις και να το χρησιμοποιήσεις.

Στην έκθεση της WWF Ελλάς, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «τα πλαστικά καλαμάκια εξακολουθούν να κατακλύζουν την αγορά και όπως φαίνεται «έχει δημιουργηθεί ένα παρακύκλωμα παράνομης διάθεσης αυτών των ειδών».

Βάσει του νόμου, 9 πλαστικά είδη μιας χρήσης (μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, στηρίγματα μπαλονιών, περιέκτες τροφίμων και ποτών από φελιζόλ) θα έπρεπε να είχαν τεθεί εκτός αγοράς το αργότερο έως τον περασμένο Μάιο».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

enikos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook