Για τις ενέργειες της Τουρκίας και την ρητορική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα μίλησε από τους Τάφους των Βενιζέλων ο Μαργαρίτης Σχοινάς ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Σε δηλώσεις του ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε εκτενώς στην Συνθήκη της Λωζάνης και τις ενέργειες του Ελ. Βενιζέλου πριν 100 χρόνια που διασφάλισαν την Ειρήνη για όλους τους Έλληνες. Μάλιστα ο κ. Σχοινάς απηύθυνε και μια προειδοποίηση προς την γείτονα χώρα.

Με αφορμή την επίσκεψη του για πρώτη φορά στους Τάφους των Βενιζέλων περιγράφει τα συναισθήματα που ένιωσε και τις σκέψεις του. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Είναι μια ξεχωριστή στιγμή που την νιώθω πολύ πολύ προσωπικά ως Έλληνας, ως Μακεδόνας να βρίσκομαι για πρώτη φορά εδώ στους Τάφους των Βενιζέλων. Όπως και και στην εποχή του εθνάρχη η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να πραγματώσει τους εθνικούς της στόχους μόνο όταν εντάξει τις εθνικές της προτεραιότητες σε μεγάλα ευρύτερα, Ευρωπαϊκά σχήματα συνεργασίας. Αυτό που έκανε ο Βενιζέλος με μεγάλη επιτυχία ο ίδιος δρόμος ανοίγεται και για εμάς σήμερα. Να δουλέψουμε μαζί με την Ευρώπη για να κάνουμε την χώρα μας πιο δυνατή».

Στη συνέχεια ο κ. Σχοινάς απηύθυνε ένα ηχηρό μήνυμα, μια προειδοποίηση προς την Τουρκία για τις ενέργειες που πράττει τον τελευταίο καιρό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « Ο Βενιζέλος μας εγγυήθηκε 100 χρόνια Ειρήνης με την συνθήκη της Λωζάνης. Με μια κίνηση μεγάλη που κατάφερε να χτίσει πάνω στις στάχτες της καταστροφής ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Έλληνες σε μια ασφαλή γειτονιά. Είναι κάποια που το ιστορικό επίτευγμα της Λωζάνης προσπαθούν να το ανατρέψουν με αναθεωρητισμους υβριστικές δηλώσεις και πρακτικές και ανάλογη ρητορεία. Από εδώ, από τους τάφους των Βενιζέλων η απάντηση που πρέπει να δώσουμε όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι είναι ότι όποιος διανοηθεί να ξανανοίξει την συνθήκη της Λωζάνης ή να επιβάλλει αναθεωρητισμό στην περιοχή μας θα έχει μεγάλο πρόβλημα με την ιστορία δεν θα τον ξεπλύνει εύκολα η ιστορία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook