Εντονη αντίδραση στη συμφωνία συνεργασίας της ΔΕΗ με την εταιρεία Silcio, η οποία κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάνελ και ανήκει στον όμλο Κοπελούζου, εξέφρασε η Εxel-Group η οποία με επιστολή της στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό ζητά να επανεξεταστεί η απόφαση για συνεργασία, εκτιμώντας ότι προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η Εxelgroup είναι ελληνική εταιρεία παραγωγής φωτοβολταϊκών. Την περασμένη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου που αφορά στη σύσταση νέας εμπορικής εταιρείας (49% ΔΕΗ-51% Silcio) για την προθώηση μέσω πανελλαδικού δικτύου franchising φωτοβολταϊκών συστημάτων, υπηρεσιών και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας κ.λπ., καθώς και στην εξαγορά του 49% των δύο εργοστασίων της Silcio που κατασκευάζουν Φ/Β πάνελ. Τα εργοστάσια θα προμηθεύουν την εμπορική εταιρεία με τον αντίστοιχο εξοπλισμό.

Ο πρόεδρος της Exelgroup Αντώνης Κυριαζής, σύμφωνα με την imerisia.gr, στην επιστολή του, η οποία θα κοινοποιηθεί στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, κατηγορεί τη ΔΕΗ για αθέμιτο ανταγωνισμό, εφόσον είναι η ίδια που δίνει τις άδειες εγκατάστασης «οικιακών» φωτοβολταϊκών και αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια και παράλληλα επιδιώκει να γίνει υποψήφιος προμηθευτής και κατασκευαστής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Αιχμές

Αφήνει αιχμές και υπονοούμενα για το σκέλος της συμφωνίας που αφορά στην απόκτηση από τη ΔΕΗ του 49% των εργοστασίων της Silcio. «Η συμφωνία είναι πλεονεκτική για τη ΔΕΗ ή για το σημερινό ιδιοκτήτη της Silcio», αναφέρει η επιστολή, επισημαίνοντας το κλείσιμο εργοστασίων κατασκευής Φ/Β στο εξωτερικό και θέτοντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητα των μονάδων παραγωγής wafers και cells, το αντικείμενο με το οποίο κυρίως ασχολείται η Silcio.