“Τώρα που η εκκένωση του στρατοπέδου ολοκληρώνεται, καλούμε τους πολίτες των Χανίων, σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση”, σημειώνει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Αναλυτικά:

Το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου είναι γνωστό στην κοινωνία των Χανίων εδώ και χρόνια. Η διεκδίκηση ξεκίνησε το 2007, όταν αποκαλύφθηκε η πρόθεση της τότε δημοτικής αρχής να το πολεοδομήσει, δηλαδή να το τσιμεντοποιήσει, χτίζοντας  δικαστικά μέγαρα, κατοικίες στρατιωτικών και άλλα κτήρια.

Μέσα στα επόμενα χρόνια και μετά από ισχυρή πίεση και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις των πολιτών, (είχαν μαζευτεί 5000 υπογραφές), πάρθηκαν 4 ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για να γίνει πάρκο και το πολύ ένα σχολείο. Δυστυχώς στη συνέχεια υπήρξε η 520/2018 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (μόνο με τις ψήφους της παράταξης Βάμβουκα), να ενοικιαστεί από το στρατό και να  «αξιοποιηθεί», τσιμεντώνοντας 11.000 τ.μ., μέσα σε αυτά εκθεσιακά κέντρα, χώρους συνάθροισης κοινού κλπ,  χρήσεις δηλαδή άσχετες  με το καθολικό αίτημα για πράσινο .

Σήμερα η δημοτική αρχή, εκτός του ότι αφήνει να ισχύει η επαίσχυντη απόφαση του 2018 για τσιμεντοποίηση, προωθεί μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας υπαίθριο χώρο στάθμευσης 20 περίπου στρεμμάτων! (https://drive.google.com/file/d/1Wb0OAYkxsUrxelvkIMQSqB4ZBF9QoTlR/view σελ. 58.) Παρότι σύμφωνα με τους μελετητές της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, από τα Χανιά λείπουν 300 στρέμματα για πράσινο και άλλα 300 στρέμματα για αθλητικές εγκαταστάσεις.

Έτσι λοιπόν συνεχίζεται η προσπάθεια να στριμωχτούν, στα 54 στρέμματα του στρατοπέδου, ό,τι κτήριο και υποδομή νομίζουμε πως λείπει από την πόλη. Χωρίς σχέδιο και χωρίς λογική αφού είναι η εύκολη λύση. Αφήνουμε να ρημάζουν δημόσια κτήρια (παλιό ψυχιατρείο, ΙΚΑ, φυλακές κλπ), δεν αξιοποιούμε τα οικόπεδα που έχει ο Δήμος μέσα στα σχέδια πόλης για κοινωφελείς σκοπούς, δεν προωθούμε την αποκέντρωση λειτουργιών για αποσυμφόρηση του κέντρου κλπ κλπ. Οι σχετικές διαβουλεύσεις και σχεδιασμοί γίνονται -για άλλη μία φορά- χωρίς διαφάνεια, χωρίς ενημέρωση χωρίς συμμετοχή του πολίτη.

Βιώνουμε όλοι καθημερινά την έλλειψη ελεύθερων χώρων για να αθληθούμε, να παίξουν τα παιδιά μας, να συναντήσουμε τους φίλους μας και στον καιρό της πανδημίας το συνειδητοποιήσαμε με δραματικό τρόπο. Δεν πρέπει να χάσουμε την μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου, ενός πνεύμονα, ενός χώρου ζωής, υγείας δημιουργίας και συνεύρεσης στο κέντρο της πόλης. Άλλες χρήσεις χρήσιμες ή και απαραίτητες για τη ζωή της πόλης πρέπει να χωροθετηθούν κατάλληλα, με λίγη περισσότερη δουλειά και σύνεση.

Στην συγκυρία αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία η Ομόφωνη Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης στις 6/8, να περάσει το στρατόπεδο Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων χωρίς ανταλλάγματα για να γίνει χώρος πρασίνου αναψυχής και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο λαό.

Τώρα που η εκκένωση του στρατοπέδου ολοκληρώνεται, καλούμε τους πολίτες των Χανίων, σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για το πώς θα οργανώσουμε την διεκδίκησή μας για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της πόλης μας και της ποιότητας ζωής μας, την Τετάρτη 5/10 στις 6,00 μ.μ. στο θέατρο του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook