«Ο Ερντογάν έχει απέναντί του όλο τον ελληνικό λαό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεοπτική του συνέντευξη την Παρασκευή (30/9) στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη.

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά και τις νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στις ρητορικές εξάρσεις του Ερντογάν», σημειώνοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες διεκδικήσεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλη ένταση».

Καλό είναι, όσοι μας ακούνε, να γνωρίζουν ότι απέναντι στην απειλή της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μας, ο Ερντογάν δεν έχει απέναντί του έναν απερχόμενο πρωθυπουργόαλλά όλο τον ελληνικό λαό», επεσήμανε.

Τόνισε παράλληλα, πως «το ότι είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δημοκρατικός διάλογος στο εσωτερικό και δεν σημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα κάνουν οξεία κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, όταν αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι εθνικά επιζήμια».

Συνεχίζοντας, είπε πως «Εγώ θα ήθελα μια εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος και έναν Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος δεν θα λέει το αυτονόητο, ότι “θα υπερασπιστούμε και δεν θα ανεχτούμε απειλές και αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Αν το δόγμα της κυβέρνησης είναι ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι ναυτικά μίλια, όπως ανακοινώθηκε το 2020 από τον κ. Γεραπετρίτη, αυτό δίνει στην απέναντι πλευρά το θράσος να προβαίνει διαρκώς σε παραβιάσεις και σε προκλήσεις.

Εμείς ασκήσαμε έντονη κριτική στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, όπου παραχωρήθηκαν έξι στρατιωτικές βάσεις – και την Αλεξανδρούπολη – επ’ αόριστον και χωρίς ανταλλάγματα.

Όταν προχωράς σε μια τέτοια συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα, δεσμεύσεις και εγγυήσεις, τότε βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση όπως είσαι σήμερα, διεκδικείς απλά μια καλή κουβέντα και όχι δεσμεύσεις για παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων αν χρειαστεί από τον σύμμαχό σου και κυρίως όχι πιέσεις στην Τουρκία να μπει σε έναν διάλογο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε τέλος «πώς είναι δυνατόν να απειλεί σήμερα ο Ερντογάν την εθνική κυριαρχία μας και να μην υπάρχει η απειλή των κυρώσεων», επικρίνοντας έτσι την κυβέρνηση και για την εξωτερική πολιτική που ασκεί.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook