Η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο. Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών (μνήμη, σκέψη, αντίληψη, προσοχή, γλώσσα, μάθηση και κρίση). Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας για την άνοια, το Κέντρο Ημέρας ν. Alzheimer Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και τον ΔΟΚΟΙΠΠ Χανίων, οργάνωσε το Σάββατο (1/10) το πρωί, ημερίδα με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την α(γ)νοια» στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Οι διαπιστώσεις της ενδιαφέρουσας ημερίδας, πολλά. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο τύπου: “υπάρχουν 160.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα που πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή, η οποία σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πρόκειται να εξελιχθεί σε άνοια. Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια θα αυξηθεί δραματικά, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την νόσο Alzheimer πάσχει όλη η οικογένεια, αφού αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ασθενείς με άνοια, φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο. Τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα μεγεθύνονται εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης και της ανασφάλειας λόγω της νόσου covid-19”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook