Η άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα την ενσωμάτωση στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, καθώς η Μόσχα επισημοποιεί την προσάρτηση εδάφους που κατέλαβε στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της επτάμηνης εισβολής της.

Στη σημερινή συνεδρίασή του το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε ομόφωνα τη νομοθεσία για την προσάρτηση των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας, έπειτα από παρόμοια ψηφοφορία που έγινε στη Δούμα, τη ρωσική κάτω Βουλή, χθες, Δευτέρα.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα επιδοθεί τώρα στο Κρεμλίνο για την υπογραφή του από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να προσαρτηθούν επισήμως στη Ρωσία οι τέσσερις αυτές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 18% του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας.

Η Ρωσία κήρυξε την προσάρτηση των περιοχών αυτών μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπως τα χαρακτήρισε, σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο κατήγγειλαν ότι οι ψηφοφορίες αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι ήταν καταναγκαστικές και μη αντιπροσωπευτικές.

Παρά την έγκριση της προσάρτησης των ουκρανικών αυτών περιοχών από το ρωσικό κοινοβούλιο, το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη καθορίσει επισήμως τα σύνορα των νέων περιοχών -των οποίων μεγάλα τμήματα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ακόμη δεν είναι σαφές πού θα οριοθετήσει η Ρωσία τα διεθνή της σύνορα μόλις ολοκληρωθεί η προσάρτηση.

Χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά τα σύνορα των περιοχών της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας.

Η Ρωσία δεν έχει τον πλήρη έλεγχο καμίας από τις τέσσερις αυτές περιοχές της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία σημείωσε χθες περαιτέρω πρόοδο στο πεδίο των μαχών, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη δεκάδων χιλιομέτρων πίσω από τις προηγούμενες γραμμές του μετώπου στην νότια περιοχή της Χερσώνας, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις της Ρωσίας ελέγχουν μόλις περίπου το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 70% της Ζαπορίζια, ενώ σε πρόσφατες προελάσεις τους οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει τις γραμμές του μετώπου στην Λουχάνσκ, περιοχή την οποία οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι είχαν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους τον Ιούλιο.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook