Το τραπεζικό σύστημα του Λιβάνου περνάει μία από τις χειρότερες περιόδους του. Οι καταθέτες δεν μπορούν να τραβήξουν τις καταθέσεις τους και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στους πολίτες. Οι αντιδράσεις λόγω των απαγορεύσεων των αναλήψεων έχει ωθήσει πολλούς καταθέτες στα άκρα.

Ένας πατέρας εισέβαλε σήμερα σε τράπεζα στον ανατολικό Λίβανο, απαιτώντας να του επιτρέψουν να μεταφέρει χρήματα στον γιο του που σπουδάζει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε οργάνωση προάσπισης των καταθετών. Οι τράπεζες στον Λίβανο ξανάνοιξαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αφού είχαν κλείσει για μια εβδομάδα λόγω μιας σειράς ληστειών από πελάτες που ήθελαν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους που έχουν μπλοκαριστεί στη χώρα, η οποία πλήττεται από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Ο Άλι Σαχίλι, συνταξιούχος των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας, εισέβαλε σε τράπεζα της Στάουρα, που βρίσκεται ανατολικά της Βηρυτού, αξιώνοντας τη μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό του στον γιο του, στον οποίο έκαναν έξωση από το σπίτι του επειδή δεν είχε πληρώσει το νοίκι. Ο ηλικίας περίπου 50 ετών άνδρας κρατά ομήρους μέσα στην τράπεζα, διευκρίνισε ο Χάσαν Μουγνιέ, ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης «Η κραυγή των αποταμιευτών».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Σαχίλι, ο οποίος έχει περισσότερα από 24.000 δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό, είχε παρακαλέσει μάταια πολλές φορές την τράπεζα να του επιτρέψει να κάνει μεταφορά χρημάτων στον γιο του, για να μπορέσει αυτός να πληρώσει τα δίδακτρα του πανεπιστημίου και το νοίκι του. Εδώ και τρία χρόνια, οι τράπεζες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς, εμποδίζοντας τους πελάτες να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους, ιδιαίτερα σε δολάρια, ή να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό. Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, οι γονείς Λιβανέζων που σπουδάζουν στο εξωτερικό διαδηλώνουν τακτικά για να εξασφαλίσουν το δικαίωμά τους να μεταβιβάσουν χρήματα στα παιδιά τους, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην Τύρο, στον νότιο Λίβανο, ένας άνδρας εισέβαλε επίσης σήμερα σε τράπεζα, απαιτώντας να αποσύρει τα χρήματά του, σύμφωνα με την «Κραυγή των Αποταμιευτών».

Και στην Τρίπολη, στον βόρειο Λίβανο, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μερικοί εργαζόμενοι σε εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος εισέβαλαν ομαδικά σε τράπεζα αξιώνοντας την καταβολή των μισθών τους, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Έπειτα από μια σειρά θεαματικών ληστειών, στις 16 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες του Λιβάνου έλαβαν ακραία μέτρα ασφαλείας, επιτρέποντας την είσοδο σε πολύ περιορισμένο αριθμό πελατών και αφού υποβληθούν σε έλεγχο προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook