Ο συνδυασμός του πολιτισμού, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς προσδίδουν στις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης ένα χαρακτήρα βιώσιμης ανάπτυξης που μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο του 11ου ετήσιου Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στα Χανιά:

«Για την Ελλάδα γενικά και για την Κρήτη ειδικότερα που υπάρχει ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα στη μακρά ιστορική διάρκεια, οι πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι ιδανικές γιατί συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά διαφόρων περιόδων με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα ισχυρή και αναφέρομαι στους χορούς, τα πανηγύρια, τα ήθη, τα έθιμα, με τη γαστρονομία, με όλα τα σημαντικά και ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος σημεία, που έχει να αναδείξει η Κρήτη».

Οι πολιτιστικές διαδρομές στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ανέρχονται στις 48. Η Ελλάδα συμμετέχει στις 16 με δυο από αυτές να αποτελούν ελληνική πρωτοβουλία, τον «Δρόμο της Ελιάς» και τον «Δρόμο των Ιστορικών Καφέ».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού, Ολυμπία Αναστασοπούλου, δήλωσε πως οι ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο πολιτιστικός, αρχαιολογικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός, κατέχουν πλέον εξέχουσα θέση στον τομέα του τουρισμού με την Κρήτη και τα Χανιά να αποτελούν ιδανική περίπτωση καθώς συνδυάζουν όλα τα παραπάνω.

Το θέμα του φετινού 11ου Forum το οποίο θα αναπτυχθεί σε πολλαπλά πάνελ συζήτησης είναι: «Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης: Διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Διαλόγου»

Το φόρουμ πέρα από τα πάνελ συζητήσεων περιλαμβάνει και τελετή απονομής της πιστοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις νέες Πολιτιστικές Διαδρομές του Προγράμματος.

Το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ

Το Φόρουμ Χανίων 2022 θα πλαισιώνεται από Έκθεση Φωτογραφίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στις 4-15 Οκτωβρίου. Η Έκθεση θα προβάλλει τόσο το σύνολο των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Οργανισμού που διατρέχουν τη χώρα μας.

Παράλληλα, μία θεματική ενότητα της Έκθεσης είναι αφιερωμένη στο σχετικό έργο του ΥΠ.ΠΟ.Α.: «Πολιτιστικές Διαδρομές σε Εμβληματικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το μοντέλο Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το φορουμ πραγματοποιείται από τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, καθώς και την Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος των Ιστορικών Καφέ».

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook