foto newsbeast.gr

Τη νομοθετική ρύθμιση υπερψήφισαν 48 βουλευτές και 28 ήταν κατά

Το σλοβενικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τροπολογία που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και αναγνωρίζει το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, καθιστώντας τη Σλοβενία την πρώτη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη που νομοθετεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ύστερα από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου υπερψήφισαν 48 βουλευτές, 28 καταψήφισαν και ένας απέσχε.

Η Σλοβενία έγινε η πρώτη πρώην κομμουνιστική χώρα που επικύρωσε αυτήν τη μεταρρύθμιση στην Ευρώπη, καθώς οι περισσότεροι γείτονές της δεν επιτρέπουν τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Στην Ουγγαρία η συζήτηση για την ομοφυλοφιλία ενώπιον ανηλίκων τιμωρείται με πρόστιμο, από το καλοκαίρι του 2021.

Τον περασμένο Ιούλιο το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβενίας έκρινε ότι ο νόμος που όριζε τον γάμο μόνο ως ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα προωθούσε διακρίσεις. Ανέστειλε την ισχύ των επίμαχων άρθρων και ζήτησε από το κοινοβούλιο να υιοθετήσει τροπολογία εντός έξι μηνών.

«Αναγνωρίζουμε δικαιώματα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου, που θα έπρεπε να έχουμε αναγνωρίσει εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Σιμόν Μάλιεβατς κατά την παρουσίαση της τροπολογίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), επέκρινε την τροπολογία, με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του SDS να τονίζει πως «οι καλύτεροι πατέρες (που υπάρχουν) δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ μια μητέρα, και το αντίστροφο».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook