Πηγή cretanbeaches

Μπροστά σε μια δυσάρεστη εξέλιξη βρίσκεται ο Δήμος Χανίων και οι κάτοικοι γύρω από την ενορία των Αγίων Αναργύρων ύστερα από τις εξελίξεις που αφορούν στο ζήτημα της αξιοποίησης των χώρων της ενορίας για σκοπούς δημιουργικής απασχόλησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων προ 15ετίας ο Δήμος Χανίων και το ενοριακό συμβούλιο είχαν προχωρήσει σε μια συμφέρουσα και για τις δυο πλευρές συμφωνία που προέβλεπε την αναπαλαίωση των δυο κτηρίων που βρισκόταν κοντά στο ναό και την δωρεάν χρήση τους για 15χρονια από το Δήμο Χανίων για τις ανάγκες του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης.

Αυτή τη στιγμή τα 15 έτη έχουν παρέλθει και το ενοριακό συμβούλιο προχωράει σε διαπραγματεύσεις με τον δήμο προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Ωστόσο όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων το ενοριακό συμβούλιο προτάσσει παράλογες απαιτήσεις ώστε να επιτρέψει να συνεχιστεί η λειτουργία των χώρων αυτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων:

Η ιστορική παλαιά Μητρόπολη των Χανίων βρίσκεται στη Σπλάντζια και είναι αφιερωμένη στους δίδυμους χριστιανούς γιατρούς Κοσμά και Δαμιανό. Οι λαμπροί αυτοί επιστήμονες της αρχαιότητας έμειναν γνωστοί ως «Αγιοι Ανάργυροι», γιατί πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Σήμερα η Σπλάντζια κυριαρχείται από μια αντίφαση: οικιστικά πρόκειται για μια γειτονιά μεταναστών και φτωχών βιοπαλαιστών. Επιχειρηματικά βρίσκεται στην καρδιά της αλόγιστης και εντατικής τουριστικής επέκτασης.

Στην ιδιοκτησία του ναού των Αγίων Αναργύρων βρίσκονται δύο παρακείμενα κτίρια, τα οποία είχαν περιέλθει σε ερειπιώδη κατάσταση. Το 2005 η δημοτική αρχή έκανε μια συμφωνία με το ενοριακό συμβούλιο η οποία ήταν αμοιβαία συμφέρουσα και τιμούσε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος χρηματοδότησε την αναπαλαίωσή τους υπό τον όρο να χρησιμοποιηθεί για 15 έτη χωρίς αντιμίσθιο για τις ανάγκες του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης.

Πράγματι για 15 χρόνια υπήρξε μια στέγη προστασίας και δημιουργίας για εκατοντάδες παιδιά που παρακολούθησαν πλήθος προγραμμάτων πρόληψης υγείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας κ.ά. και πλήθος προγραμμάτων απασχόλησης με χορό, ζωγραφική, πηλό, μαγειρική, ρομποτική, κεραμική κ.ά. Τα προγράμματα απευθύνθηκαν κυρίως σε παιδιά φτωχών οικογενειών που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν ιδιωτικές δομές δραστηριοτήτων.

Ο χρόνος όμως της δωρεάν παραχώρησης παρήλθε και μαζί παρήλθε και η διάθεση του ενοριακού συμβουλίου να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Δήμο Χανίων προς όφελος των ενοριτών. Ο Δήμος πρότεινε ένα πολύ λογικό μηνιαίο ενοίκιο με τη σαφή πρόθεση να μην χαθεί αυτή η κυψέλη χαράς και δημιουργίας.

Με δυσάρεστη έκπληξη όμως είδαμε το ενοριακό συμβούλιο να προβάλει παράλογες απαιτήσεις για τους όρους χρήσης και συντήρησης. Προτίθενται να εκμισθώσουν το κτίριο, αντί 12, μόνο για 3 χρόνια και μάλιστα τους μισούς χώρους της δομής, με την ταυτόχρονη απαίτηση από τον Δήμο Χανίων να πληρώνει το ρεύμα, το νερό και τα κάθε είδους έξοδα συντήρησης για το σύνολο των χώρων ακόμα και εκείνων που θα φιλοξενούν μέλη της οικογένειας του εκάστοτε εφημέριου! Πρόκειται για απαιτήσεις ηγεμονικές, που είναι αδύνατο να τις δεχτεί η δημοτική αρχή. Ακόμη όμως και αν ο Δήμος τις δεχόταν θα δημιουργούσαν σοβαρά νομικά προβλήματα, καθώς η δομή είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οι όροι που θέτει η Εκκλησία ακυρώνουν ουσιαστικά την αδειοδότηση λειτουργίας της δομής καθώς την κάνουν νομικά προβληματική.

Επί της ουσίας, οι απαιτήσεις της Εκκλησίας καθιστούν αδύνατο για τον Δήμο να συνεχίσει να στεγάζει τις δραστηριότητες αυτές. Είναι απαιτήσεις που ουσιαστικά διώχνουν την αυτοδιοίκηση και τα παιδιά από τον χώρο.

Το πνεύμα των Αναργύρων φαίνεται ότι τείνει να αντικατασταθεί από το πνεύμα του οικονομικού οφέλους. Η εστία αυτή δοτικότητας και προσφοράς χάνεται καθώς το ενοριακό συμβούλιο προκρίνει τα έσοδα με τους όρους της αγοράς.

Έστω και τώρα η Πρωτοβουλία Πολιτών καλεί την Εκκλησία να μειώσει τις απαιτήσεις της και να συνεργαστεί με την Αυτοδιοίκηση. Με τον τρόπο αυτό θα αντιστοιχηθεί στο ιστορικό βάρος της Παλαιάς Μητρόπολης, θα τιμήσει το πνεύμα προσφοράς των Αγίων Αναργύρων και θα προσφέρει πολλά στο ποίμνιο και στους δημότες. Αισιοδοξούμε ότι τελικά θα το πράξει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook