Μυρτώ Πιπεράκη Μυρτώ
Πιπεράκη

Σε σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Δήμος Χανίων με την Ενορία των Αγίων Αναργύρων για να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης που στεγάζεται σε κτήριο ιδιοκτησίας της Ενορίας.

Προ 15ετίας ο δήμος Χανίων και η Ενορία Αγίων Αναργύρων προχώρησαν σε μια συμφωνία για την αναπαλαίωση δυο ετοιμόρροπων κτηρίων ιδιοκτησίας της Ενορίας. Ο δήμος Χανίων συμπεριέλαβε τα συγκεκριμένα κτήρια στο πρόγραμμα του δήμου με τίτλο «Ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης παλιάς πόλης» και διέθεσε περίπου 450.000 ευρώ για την επισκευή του κτηρίου με τον όρο να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των Κέντρων δημιουργικής Απασχόλησης χωρίς ενοίκιο για τα επόμενα 15 χρονιά.

Πάνω στη συγκεκριμένα συμφωνία καμία από τις δυο πλευρές δεν έφερε αντίρρηση.

Το κτήριο όπως ήταν το 2005
Το κτήριο όπως είναι τώρα

Οι όροι της Ενορίας

Ωστόσο η 15ετία έληξε και ο δήμος Χανίων βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η Ενορία θέτει συγκεκριμένους όρους για να ανανεωθεί το μισθωτήριο τους οποίους όμως δεν μπορεί να αποδεχτεί ο δήμος Χανίων.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ κ. Στέλιος Βαλυράκης στο Flashnews.gr «Ο Πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας λέει ότι πήραμε ένα κτήριο και το καταστρέψαμε. Βρίσκει προσχηματικούς λόγους για να φύγει το Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης από το συγκεκριμένο κτήριο. Εμείς προσπαθούμε να τον πείσουμε ώστε να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε ένα μισθωτήριο. Ωστόσο εκείνος μας ξεκαθαρίζει ότι αυτοί είναι οι όροι αν θέλετε τους υπογράφεται αλλιώς φεύγετε».

Ωστόσο κ. Βαλυράκης ανέφερε στο Flashnews.gr ότι «Όσα μου ζητάει δεν γίνεται να τα υπογράψω. Δεν μπορεί να υπογραφτεί κανένα δημόσιο έγγραφο με αυτούς τους όρους. Οι συγκεκριμένοι όροι είναι παράτυποι και καταχρηστικοί. Μας ζητάει για παράδειγμα να δώσουμε δυο ενοίκια μαζεμένα, που αυτό βάση νομοθεσίας όταν πρόκειται για δημόσιο κτήριο απαγορεύεται. Ακόμη μας ζήτησαν να πληρώνει ο δήμος Χανίων το ρεύμα και το νερό όχι μόνο για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης αλλά για όλο το κτήριο. Μάλιστα ανάμεσα στους όρους αναφέρεται ότι πάνω από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης θα μπορεί να διαμένει η οικογένεια του εκάστοτε εφημέριου της ενορίας και να επιβαρύνεται τους λογαριασμούς ο δήμος Χανίων».

Η κατάσταση μάλιστα έφτασε σε τέτοιο σημείο όπως ανέφερε ο κ. Βαλυράκης όπου «ο Εφημέριος της ενορίας των Αγίων Αναργύρων έστειλε εξώδικο με το οποίο ζητάει να αποχωρήσουν από το κτήριο εντός 30 ημερών. Φυσικά εμείς απαντήσαμε στο συγκεκριμένο εξώδικο».

Τέλος ο κ. Βαλυράκης ξεκαθάρισε αναφορικά με την στάση του δήμου ότι «ο δήμος Χανίων προσπαθεί να βρει μια λύση στο πρόβλημα καθώς αφορά μια κοινωνική δομή που εξυπηρετεί δεκάδες οικογένειες σε μια περιοχή όπως είναι η Σπλάντζια που κατοικούν κυρίως οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ανάγκη αυτή τη δομή. Θεωρούμε αδιανόητο να κλείσει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook