Η συνεχής άνοδος των τιμών στα αγροεφόδια οδηγούν στην αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προιόντων η οποία στην συνέχεια περνά στις τιμές του καταναλωτή και με τελικό αποτέλεσμα να ανεβαίνει η τιμή των τοπικών αγροτικών προιόντων τα οποία κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν εκτός αγορών.

Την αγωνία τους αυτή μετέφεραν αγρότες των Χανίων οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα οχήματά τους στον κόμβο των Μουρνιών και στην συνέχεια μετά από μηχανοκίνητη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας και στην αντιπεριφέρεια Χανίων.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

«Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων χαιρετίζει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους που συμμετείχαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο ύστερα και από το κάλεσμα του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.

Αναδείχτηκε η ανάγκη για μαζικό και συντονισμένο αγώνα απέναντι στην δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας η οποία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το κόστος παραγωγής στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και γενικά στα αγροεφόδια.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα και στο ρεύμα, στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, που είναι αναγκαία για την διαβίωσή μας, έχουν βαρέσει κόκκινο. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στον παραγωγό στα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο επανάπαυσης. Μαζί με την καταστροφή στα σταφύλια και στην σταφίδα, την διαφαινόμενη καταστροφή από τον δάκο σε αρκετές περιοχές κάθε συνάδελφος αγρότης και κτηνοτρόφος καταλαβαίνει τι μας περιμένει.

Αν δεν διεκδικήσουμε άμεσα, ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, για όλα τα παραπάνω , ούτε να καλλιεργήσουμε ξανά μπορούμε, ούτε τα αιγοπρόβατα μας να συντηρήσουμε. Εμείς και οι οικογένειες μας θα πεινάσουμε μιας και τα μέχρι τώρα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μόνο για κοροϊδία είναι.

Ισχυροποιούμε και μαζικοποιούμε τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς μας συλλόγους. Οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική – ΚΑΠ της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μας ξεκληρίζει, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας.

Παλεύουμε για:

Να δοθεί τώρα επιδότηση 20 ευρώ ανά ζώο για αγορά ζωοτροφών, Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων,

κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια καθώς και στα είδη πρώτης ανάγκης για όλους.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στην λαϊκή κατανάλωση.

Να ενισχυθούν άμεσα και πραγματικά οι ίδιοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook