Πολλαπλές εκρήξεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες στην πόλη Κάνο της βόρειας Νιγηρίας αργά χθες το απόγευμα, σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που αξιωματούχοι θεωρούν «συντονισμένες».

Τηλεοπτικός σταθμός της Νιγηρίας μετέδωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ νεκροί από τις εκρήξεις, που είχαν στόχο τουλάχιστον τέσσερα κτίρια. Ανάμεσα στους στόχους ήταν το αρχηγείο της αστυνομίας στην περιοχή Σαράντα. Εκεί, ένας καμικάζι βομβιστής φέρεται να έριξε ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά στο κτίριο.

Μεταδόθηκαν πληροφορίες περί ανταλλαγής πυρών στην περιοχή Μπόμπαϊ, επίσης κοντά σε αστυνομικό τμήμα. Ο Μπάγιο Αντιούμι, ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της έκρηξης στο αρχηγείο της αστυνομίας, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι «ο αριθμός των θυμάτων πρέπει να είναι πολύ μεγάλος δεδομένου του μεγέθους των επιθέσεων».

«Είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ και δεν μπορώ ακόμα να ακούσω ούτε να νιώσω το σώμα μου», πρόσθεσε. «Η έκρηξη έγινε εδώ γύρω στις 17:00. . . πολλοί είχαν φύγει από τα γραφεία τους».

«Άκουσα θόρυβο από μέσα [στο αρχηγείο] και καπνός, φωνές και σύγχυση ακολούθησαν. Λίγη ώρα μετά ακούστηκαν κι άλλες εκρήξεις από παντού στο κέντρο της πόλης», ανέφερε.

Η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις σε ανακοίνωσή της.

Η οργάνωση, που ανέφερε ότι οι επιθέσεις έγιναν σε εκδίκηση για τις συλλήψεις μελών της στην Κάνο, έχει κλιμακώσει τις ενέργειές της στη Νιγηρία τις τελευταίες εβδομάδες, σκοτώνοντας τουλάχιστον πενήντα ανθρώπους μετά τα Χριστούγεννα, όταν είχε σημειωθεί μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον εκκλησιαζόμενων. Σύμφωνα με τη νιγηριανή επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, 10.000 πολίτες καταγόμενοι από το νότο έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Νιγηρία μετά τα Χριστούγεννα.

Η Μπόκο Χαράμ καλεί να επιβληθεί ο κορανικός νόμος, η Σαρία, σε ολόκληρη τη Νιγηρία, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στο χριστιανικό νότο και τον μουσουλμανικό βορρά.

Στην Κάνο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας, ζουν περίπου 18 εκατ. άνθρωποι.

Ανάμεσα στα θύματα είναι ένας νιγηριανός δημοσιογράφος, τρεις αστυνομικοί και ένας καμικάζι βομβιστής, καθώς και τρεις εργαζόμενοι στην υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook