Η χορήγηση ενός κοινού αντικαταθλιπτικού φαρμάκου αμέσως μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο βοηθά τους ασθενείς να ανακτήσουν τον έλεγχο των κινήσεών τους και να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται, επιβεβαιώνει μελέτη στη Γαλλία.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην επιθεώρηση Lancet Neurology, οι ασθενείς έλαβαν φλουοξετίνη, ένα φάρμακο που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Prozac στις ΗΠΑ και Ladose στην Ελλάδα.

Η φλουοξετίνη ανήκει στην κατηγορία SSRI (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) και ανεβάζει τα επίπεδα του νευροδιαβιαστή σεροτονίνη, η οποία πιστεύεται ότι σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Η νέα μελέτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τουλούζης επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, οι οποίες υπεδείκνυαν ότι τα αντικαταθλιπτικά SSRI βελτιώνουν την κινητικότητα μετά το εγκεφαλικό.

Ο Δρ Φρανσουά Σολέ και οι συνεργάτες του εξέτασαν 118 ασθενείς, από τους οποίους ορισμένοι έλαβαν φλουοξετίνη, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης. Η φαρμακευτική αγωγή άρχισε πέντε με δέκα μέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, όλοι οι ασθενείς έλαβαν φυσιοθεραπεία και οι κινητικές τους ικανότητες μετρήθηκαν την 1η και την 90ή μέρα του πειράματος.

Η διεγερτική δράση της σεροτονίνης αποδείχθηκε ωφέλιμη: Οι ασθενείς που λάμβαναν φλουοξετίνη για τρεις μήνες αύξησαν τις επιδόσεις τους κατά 34,0 μονάδες, κατά μέσο όρο, ενώ στην ομάδα του ψευδοφαρμάκου η μέση βελτίωση περιορίστηκε στις 24,3 μονάδες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook