Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Θέμα χρόνου – το οποίο σύμφωνα με τεχνικούς δεν θα ξεπερνούσε τα δύο έτη – ήταν η κατάρρευση – έστω τμήματος – του μνημείου της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, όπως αποκαλύφθηκε από τις πρώτες εργασίες στο πλαίσιο του μεγάλου έργου στήριξης και ανακαίνισης της αγοράς.

Μια κατάρρευση που θα είχε τραγικές επιπτώσεις εφόσον συνέβαινε σε ώρες λειτουργίας καταστημάτων με τους καταστηματάρχες και πολίτες να ευρίσκονται μέσα στο κτίριο.

Οι εργασίες που αφορούσαν στον καθαρισμό από σοβάδες και άλλα υλικά των πολλών κολωνών που στηρίζουν όχι μόνο την οροφή του κτιρίου αλλά και την τοιχοποιία, αποκάλυψαν πως στην διάρκεια της σχεδόν 100ετούς χρήσης του ως χώρος καταστημάτων , οι κολώνες είχαν υποστεί εκτεταμένες φθορές και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αξιοθαύμαστο το ότι έμεναν στην θέση τους όλα αυτά τα χρόνια.

Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην πύλη της βόρειας εισόδου, η οποία άλλωστε ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζε θέμα στατικότητας και για αυτό είχε στηριχθεί με σκαλωσιές και απετέλεσε και την αφορμή για το συνολικό έργο. Όμως έντονες φθορές αποκαλύφθηκαν και σε πολλές κολόνες στο εσωτερικό του κτιρίου.

(Με κλικ πάνω στις φωτο μπορείτε να τις δείτε σε μεγέθυνση)

Το πρωί της Πέμπτης στην διάρκεια αυτοψίας στο έργο που πραγματοποιήθηκε από την δημοτική αρχή των Χανίων και την εφορία αρχαιοτήτων δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στις φθορές αυτές, οι οποίες απαιτούν μεγάλες παρεμβάσεις προκειμένου να στηριχθεί το μνημείο.

Άλλωστε αυτός είναι και ο πρώτος στόχος του έργου. Η στήριξη του κτιρίου προκειμένου στην συνέχεια να τοποθετηθεί η μεταλλική στέγη έτσι ώστε ο εσωτερικός χώρος να προστατευτεί από την φθορά των καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη και οι εργασίες αποκάλυψης τμημάτων του μνημείου του ενετικού προμαχώνα πάνω στον οποίο ανεγέρθηκε η Δημοτική Αγορά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ελένη Παπαδοπούλου, ουσιαστικά το έργο αφορά σε δύο μνημείο ταυτόχρονα, ενώ με ταχείς ρυθμούς εξελίσσονται οι διαδικασίες από την αρχαιολογία για την σύνταξη, έγκριση και υλοποίηση της μελέτης για τον περιβάλλοντα χώρο που θα αφορά πρωτίστως στην ανάδειξη τμημάτων του ενετικού προμαχώνα

«Το έργο προχωρά κανονικά και παράλληλα γίνεται η αποκάλυψη του προμαχώνα και του τείχους που υπήρχε κάτω απο την αγορά. Προχωρούν οι ανασκαφικές εργασίες, γίνονται οι αποτυπώσεις. Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό έργο, καθώς γίνονται επεμβάσεις συγχρόνως σε δύο μνημεία. Το υποκείμενο μνημείο, το ενετικό τείχος και τον προμαχώνα και το υπερκείμενο σε αυτό, στην αγορά».

Πάντως οι εμπλεκόμενοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία των εργασιών με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη να εκτιμά ότι το μνημείο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2024.

Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με το έργο και στην σημαντικότητα των παρεμβάσεων, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της επέμβασης αναφέρθηκε ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Γιώργος Ευθυμίου. Όπως είπε είναι σε εξέλιξη οι εκσκαφές γύρω από την αγορά, γίνεται αποτύπωση του τείχους, ενώ προχωρούν οι εργασίες αναδομής στο κτίριο της αγοράς.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook