Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί Δημοσία Δαπάνη στις 2 το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, η κηδεία του βετεράνου Κρητικού πολιτικού Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Ο ευπατρίδης πολιτικός που με τη συνολική του παρουσία σημάδεψε τον πολιτικό βίο του τόπου, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή χθες στις 11:30 το πρωί από ανακοπή της καρδιάς, σε ηλικία 79 ετών, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στην Αθήνα.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του

Ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης γεννήθηκε στις 6/12/1932 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, εργάστηκε ως επιμελητής και ως διευθυντής Παθολογικής Κλινικής.
 
Τα χρόνια της γερμανικής κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση.
 
Το 1958, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ρεθύμνου με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, με την οποία επανεξελέγη το 1961 και το 1963, περίοδο κατά την οποία ήταν γραμματέας της Βουλής.
 
Κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974), ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση και υπήρξε εκ των ιδρυτών της οργάνωσης \’\’Εθνική Δημιουργική Ομαλότητα\’\’, με συνέπεια την παραπομπή του στο στρατοδικείο.
 
Στη Μεταπολίτευση πολιτεύθηκε με τη Νέα Δημοκρατία και, το 1976, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ ορκίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη, τον Μάιο του 1980.
 
Στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, το 1989, διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης και με απόφασή του οδηγήθηκαν στην πυρά οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων της μεταπολεμικής περιόδου, ενώ στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, που σχηματίστηκε τον ίδιο χρόνο, ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και η διαφωνία του με τις αποφάσεις για ανάθεση της προμήθειας των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ συνετέλεσε στην πρόωρη πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας.
 
Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που ακολούθησε ανέλαβε υπουργός Τουρισμού και άνευ χαρτοφυλακίου, με αρμοδιότητα τα θέματα της Κρήτης. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1991, παραιτήθηκε από υπουργός Τουρισμού -κατά την κυβέρνηση υπήρξε αποπομπή του από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη- γιατί, σύμφωνα με δηλώσεις του, δεν θέλησε να συνεργήσει στην εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων που θα κατέστρεφαν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας. Επανήλθε στο κυβερνητικό σχήμα, τον Δεκέμβριο του 1992 ως υπουργός Εσωτερικών.

Το Φεβρουάριο του 2006, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον τοποθέτησε ειδικό σύμβουλό του και στις εκλογές του 2007 σταμάτησε να πολιτεύεται, καθώς την έδρα στο νομό Ρεθύμνης διεκδίκησε η θυγατέρα του Όλγα Κεφαλογιάννη.
 
Ήταν έγγαμος με την Ελένη Βαρδινογιάννη, με την οποία απέκτησαν τρεις κόρες.

Δηλώσεις για τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε για τον χαμό του Γιάννη Κεφαλογιάννη : «Ένας γενναίος και ασυμβίβαστος της πολιτικής έφυγε από κοντά μας. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, αγωνιστής της εθνικής αντίστασης, αλλά και της αντιδικτατορικής πάλης δεν είναι πια μαζί μας. Η Παράταξη, την οποία τίμησε με την προσφορά του, ως βουλευτής, αλλά και ως υπουργός, είναι σήμερα συγκλονισμένη. Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου και στην οικογένειά του τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου.»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, για το θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, αγωνίσθηκε με επιμονή για τα πιστεύω του. Εκπροσώπησε την Κρήτη και το Ρέθυμνο για πολλά χρόνια με συνέπεια, δουλεύοντας για την προκοπή του τόπου.
Εκφράζω στην οικογένειά του τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, πληροφορηθείς το θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ένας γνήσιος αγωνιστής που υπηρέτησε πιστά την πατρίδα και την παράταξη έφυγε από κοντά μας. Με τους αγώνες του σφράγισε την πολιτική ζωή του τόπου. Η πατρίδα είναι από σήμερα πιο φτωχή.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook