Ανοιχτό άφησε ο Χάρης Καστανίδης το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε υπέρ της ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς πάνω στο δίλημμα «δημοκρατία ή αγορές».

«Θα ήταν αστόχαστο να σκεφθεί κανείς ότι όσοι θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, θα είναι απόντες από τα μεγάλα στοιχήματα» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Καστανίδης μίλησε σε εκδήλωση της εφημερίδας "Free Sunday" και, απαντώντας σε ερώτηση για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, που χαρακτηρίζει «μοιραίο λάθος» το Μνημόνιο, είπε ότι δεν θα τον αποδομήσει, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για τη στάση του.

Όπως είπε, «έχω μάθει στη ζωή μου να μην αποδομώ τίποτε που ανήκει στην ιστορία μου, την προσωπική και τη συλλογική».

«Με τον Κώστα Σημίτη» πρόσθεσε, «παρά το γεγονός ότι τον στήριξα όταν εκλέχθηκε, όταν ακόμη κανένας δεν έκανε λόγο και δεν χρησιμοποιούσε στο έρκος των οδόντων τη λέξη εκσυγχρονισμός, διαφώνησα, συγκρούστηκα μαζί του, αποχώρησα από την κυβέρνηση, για λόγους που είναι ευρύτερα γνωστοί, αλλά ουδέποτε τον αποδόμησα. Γιατί κι αυτός είναι κομμάτι της ιστορίας, της συλλογικής ιστορίας και της προσωπικής μου ζωής. Κατά τον ίδιο τρόπο, ούτε τώρα θα τον αποδομήσω».

«Εχω μάθει να σέβομαι τα διαδοχικά βήματα στη ζωή μας, στη συλλογική ζωή και στην προσωπική ζωή. Και υπολογίζω ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο καθένας από μας, άρα και ο ίδιος ο Σημίτης, σε σχέση με την ιστορία του κόμματος του οποίου ηγήθηκε» συνέχισε ο κ. Καστανίδης.

Και κατέληξε: «Κατά την άποψη μου, ο κ. Σημίτης δικαιούται να εκφράζει την άποψΉ του ότι θα έπρεπε να ήταν καλύτερο το Μνημόνιο, αλλά θα έπρεπε να προστρέξει εκείνη τη δύσκολη περίοδο του Μαΐου του 2010 να προσφέρει τις πολύτιμες εμπειρίες του πρώην πρωθυπουργού».

protothema.gr