Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος» χαιρετίζει την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο στρατόπεδο Ραπτοπούλου και ζητά να ολοκληρωθεί άμεσα η παραχώρησή του στον Δήμο Χανίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος χαιρετίζει την είδηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο στρατόπεδο Ραπτοπούλου στην Αγυιά, που αποτελεί προϋπόθεση για την παραχώρηση του πρώτου στον Δήμο Χανίων, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συμφωνίας του 2019 μεταξύ του Δήμου Χανίων και του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ώστε ο χώρος αυτός να περιέλθει στον Δήμο για διάστημα 99 ετών, με το ελάχιστο αντίτιμο ενοικίασης που ορίζει ο νόμος.

Ενώ η συμφωνία του 2019 προέβλεπε την παραχώρηση και των 54 στρεμμάτων του στρατοπέδου, σύμφωνα με πληροφορίες, η τωρινή πρόταση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας προβλέπει την εξαίρεση 2 περίπου στρεμμάτων ανατολικά, όπου βρίσκεται το παλιό κτίσμα της στρατολογίας. Με δεδομένο ότι απέναντί μας έχουμε μια σκληρή συντεχνιακή λογική, που στόχευε στην «τσιμεντοποίηση» του χώρου, θεωρούμε ότι η υπαναχώρηση αυτή δεν πρέπει να αναστείλει την οριστική απόδοση της χρήσης του στην πόλη μας, ας είναι και λίγο μειωμένος. Η εμπειρία 70 χρόνων διεκδίκησης του στρατοπέδου από τα κινήματα της πόλης μας δείχνει ότι είναι καιρός πια να ολοκληρωθεί η παραχώρησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που δίνεται, χωρίς να αποτελέσει δικαιολογία ακύρωσης της συμφωνίας η λογική του «ή όλα ή τίποτα». Άλλωστε «κάλλιο 52 στρέμματα και στο χέρι παρά 54 και καρτέρει». Στην περίπτωση αυτή όμως, μπορούμε να διεκδικήσουμε αντισταθμιστική περίοδο χάριτος τουλάχιστον 5 χρόνων, χωρίς την καταβολή ενοικίου!

Επιμένουμε σθεναρά στην άποψη ότι οι μακροχρόνιοι αγώνες δεκαετιών της κοινωνίας των Χανίων, θα δικαιωθούν μόνο με τη μετατροπή του στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε χώρο αστικού πρασίνου και αναψυχής, με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες συμβατές κοινωφελείς χρήσεις, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ, τις οποίες δυστυχώς νόθευσε η τελευταία απαράδεκτη απόφαση του ΔΣ, με ευθύνη του τότε δημάρχου κ. Βάμβουκα και η αποστολή Πλάνου Ανάπτυξης και Αξιοποίησης του χώρου προς το υπουργείο, η οποία προβλέπει συντελεστή δόμησης 0,2 (δηλαδή κτίσματα 11.000 τ.μ.) και περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο 2.000 τ.μ., εκθεσιακό κέντρο, κλειστό γυμναστήριο και άλλα.

Θεωρούμε ότι η μετατροπή 20 στρεμμάτων του στρατοπέδου σε υπαίθριο πάρκινγκ, όπως σήμερα προτείνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, ουσιαστικά θα το μετατρέψει σε «παρκόπεδο». Το κυκλοφοριακό θα αντιμετωπιστεί με την οργάνωση περιφερειακών χώρων στάθμευσης, όχι με τεράστια υπαίθρια πάρκινγκ μέσα στον ιστό της πόλης.

Ζητάμε να συζητηθεί άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα των νέων χρήσεων της έκτασης που θα περιέλθει στον Δήμο, ώστε να αποτελέσει αστικό πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα, με χώρους άθλησης και αναψυχής, που θα έχει τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης επισκεπτών και όχι ένα τεράστιο υπαίθριο πάρκινγκ, που αφενός είναι εντελώς ασυμβίβαστο με τις χρήσεις του πάρκου, αφετέρου δεν θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Ζητάμε επίσης την ολοκλήρωση της διαδικασίας του υπό έγκριση νέου ΓΠΣ του Δήμου Χανίων το συντομότερο δυνατό, το οποίο θα συμπεριλάβει και τις παραπάνω χρήσεις.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για έναν χώρο πρασίνου που θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook