"Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, κακέκτυπες απομιμήσεις φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων, που ενδέχεται να περιέχουν απαγορευμένες χημικές ουσίες, διακινούνται και πωλούνται στην ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των αγροτών και των καταναλωτών γεωργικών προϊόντων, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους και τελικά την ίδια την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων. Το φαινόμενο φαίνεται να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και να εμφανίζεται στο ¼ σχεδόν των συνολικών προμηθειών και πωλήσεων σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ".

Αυτά αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Σπύρος Δανέλλης στο προοίμιο ερώτησής του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να δοθούν

"τα στοιχεία με τα κράτη μέλη, στα οποία το πρόβλημα είναι οξυμένο" και να αναλυθεί η " κατανομή των κρουσμάτων που έχουν βεβαιωθεί ανά κράτος μέλος της Ένωσης" ώστε να εξαχθούν "συμπεράσματα για την αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος".

Στη συνέχεια ζητά από την Κομισιόν να λάβει "συντονισμένα μέτρα σε όλη την ΕΕ, ώστε να διασφαλισθεί η ασφάλεια της ευρωπαϊκής γεωργικής παραγωγής και η υγεία των πολιτών της ΕΕ".

Υπενθυμίζεται ότι με νομοθεσία του 2008 για τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων, η Κομισιόν εναρμόνισε τα μέχρι τότε ισχύοντα στην ΕΕ και κάλυψε περίπου 1.100 φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζοντας τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων για ευρύ φάσμα προϊόντων, νωπών και μεταποιημένων.

Ένα μικρό ιστορικό

Στη δεκαετία του 1980, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ανέλαβε συντονισμένα μέτρα για την απαγόρευση φυτοφαρμάκων, όπως το DDT, που φάνηκε να είναι τοξικά στους ανθρώπους, τα ζώα και τη γη.

Στα μέτρα που ελήφθησαν τότε εντάχθηκαν και μέτρα για την καταπολέμηση των παραποιημένων φυτοφαρμάκων, με τη Europol(υπηρεσία επιβολής νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να προτείνει:

-Διασυνοριακές έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των ελεγχόμενων παραδόσεων και των χρηματοοικονομικών ερευνών.

-Υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης απάντησης για την αντιμετώπιση της υγείας και των περιβαλλοντικών απειλών που συνδέονται με τα παράνομα φυτοφάρμακα, μέσω εντονότερης συνεργασίας των αρχών επιβολής του νόμου, ρυθμιστικών αρχών των φυτοφαρμάκων, και εταίρων του ιδιωτικού τομέα, κα.


Η Europol ταυτόχρονα προειδοποιούσε ότι τα παραποιημένα φυτοφάρμακα, που αντιπροσωπεύουν έως και το 25% των προμηθειών σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, απειλούν τους αγρότες, τη γη και την παραγωγή.

Οι πωλήσεις των «πλαστών» φυτοφαρμάκων υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και αυξάνονται παγκοσμίως.

Οργανωμένες εγκληματικές ομάδες πίσω από το εμπόριο

Οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες είναι «τόσο καλά δομημένες και τόσο επαγγελματικές» που οι χονδρέμποροι δεν γνωρίζουν ότι αγοράζουν «πλαστά» προϊόντα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Søren Pederse, εκπρόσωπος της Europol.

Οι περιβαλλοντικές και οι επιβολής νόμου αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν πρόσφατα παρόμοιες ενημερώσεις σχετικά με την ευρεία διάθεση σε ορισμένα κράτη μη ελεγμένων φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων, λέγοντας ότι τα ψεύτικα προϊόντα αποτελούν δυνητική απειλή για τη δημόσια υγεία.

Πολλά «πλαστά» φυτοφάρμακα που έχουν πωληθεί σε χώρες της ΕΕ φαίνεται να παραβιάζουν τα πρότυπα ασφαλείας και μπορεί να περιέχουν απαγορευμένες χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και την παραγωγή των ορμονών.

Τα ψεύτικα προϊόντα υπολογίζονται πως αντιστοιχούν έως και στο ένα τέταρτο των πωλήσεων φυτοφαρμάκων σε ορισμένα κράτη, χωρίς να διευκρινίζεται ποια εννοούνται.

Ωστόσο, ορισμένοι γεωργοί μπορεί να χρησιμοποιούν εν γνώσει «πλαστά» επειδή είναι λιγότερο ακριβά και πιο ισχυρά, δήλωσε ο Hans Muilerman από το γραφείο Βρυξελλών του Δικτύου Δράσης φυτοφαρμάκων, μιας παγκόσμιας οργάνωσης που κάνει εκστρατείες κατά των επιβλαβών ζιζανίων και εντόμων.

«Η επιβολή είναι απίστευτα αδύναμη σε μερικές χώρες και σε κάποιες άλλες ανύπαρκτη», είπε από την Ε.Ε., «και οι αγρότες συνεχίζουν να τα αγοράζουν»

Στη δεκαετία του 1980, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ανέλαβε συντονισμένα μέτρα για την απαγόρευση φυτοφαρμάκων, όπως το DDT, που φάνηκε να είναι τοξικά στους ανθρώπους, τα ζώα και τη γη. Ακολούθησαν άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού του 2008 της ΕΕ για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Πιθανή πηγή του παράνομου εμπορίου

Η Europol δεν παρέχει λεπτομέρειες για συγκεκριμένες περιπτώσεις ή έρευνες, αλλά η Κίνα πιστεύεται ότι είναι μια εξαιρετική πηγή της παραγωγής παράνομων φυτοφαρμάκων. Η Ρωσία αναφέρεται ως πηγή μεταφόρτωσης, αν και η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων στη Μόσχα, λέει ότι η Ρωσία είναι, επίσης, ένα θύμα, αφού μερικές από τις προμήθειες αυτές που πωλήθηκαν εκεί προέρχονται από δυτικούς ευρωπαϊκούς λιμένες.

Η ένωση ανέφερε ότι οι παράνομοι προμηθευτές χρησιμοποιούν τις συσκευασίες και τα εμπορικά σήματα από γεωργικές επιχειρήσεις και εταιρείες χημικών προϊόντων που περιλαμβάνουν Syngenta, BASF, DuPont και Dow για να καλύψουν τις πωλήσεις των ψεύτικων γεωργικών προϊόντων.

Ο Ulrich Vollmer, πρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου της Μόσχας, ανέφερε σε δήλωση του Νοεμβρίου ότι το παράνομο εμπόριο φυτοφαρμάκων «θα μπορούσε να συγκριθεί με την αγορά ναρκωτικών ουσιών. Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ο πραγματικός όγκος του στη Ρωσία, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν την παράνομη αγορά από 15% έως 30% του συνόλου των εργασιών της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων»

H αστυνομία σε Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία έχουν εξαντλήσει τις στοχευμένες επιχειρήσεις κατά πωλητών των ψεύτικων φυτοφαρμάκων. Οι αρχές στο Πακιστάν, το Βιετνάμ και τις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα οδηγήθηκαν σε επιχειρήσεις κατά του εμπορίου ψεύτικων φυτοφαρμάκων.