Εκμεταλλευόμενοι την επιστροφή χρημάτων, είτε πρόκειται για φορολογικές υποθέσεις, είτε για το power pass, είτε για άλλους λόγους, απατεώνες  τηλεφωνούν δήθεν από λογιστικά γραφεία ζητώντας κωδικούς, είτε τραπεζικών καρτών, είτε λογαριασμών.

Παρά τις συνεχείς δημοσιεύσεις και προειδοποιήσεις, οι προσπάθειες των απατεώνων συνεχίζονται καθώς κάποιοι πέφτουν θύματα.

Μόλις χθες Χανιώτης δέχτηκε τηλεφώνημα από κάποιον που προσποιήθηκε ότι είναι ο λογιστής συγγενή του ο οποίος είχε επιστροφή 580 ευρώ και του ζήτησε κωδικούς για να πιστωθούν τα χρήματα.

Ευτυχώς ο Χανιώτης δεν τον πίστεψε και του έκλεισε το τηλέφωνο ενώ στην συνέχεια εξακρίβωσε πως επρόκειτο για απατεώνα.

Μια απλή μέθοδος εξακρίβωσης αποτελεί η πληκτρολόγηση του αριθμού από τον οποίο σας καλεί κάποιος σε μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν ιστοσελίδες αναζήτησης αριθμών κινητών οι οποίες δέχονται και σχόλια χρηστών που κάνουν σχετικές αναφορές.

Για παράδειγμα μια από αυτές τις ιστοσελίδες είναι η white-pages.gr στην οποία για έναν συγκεκριμένο αριθμό κινητού οι χρήστες έχουν κάνει αναφορές ότι πρόκειται για απάτη.

Βέβαια οι αριθμοί κινητών αλλάζουν, όμως ο έλεγχος  μέσω των μηχανών αναζήτησης είναι γρήγορος, πέραν του ότι εννοείται πως δεν πρέπει να χορηγούνται τραπεζικοί κωδικοί σε οποιονδήποτε άγνωστο και πολύ περισσότερο μέσω τηλεφώνου.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η ΑΑΔΕ με email που έστειλε σε φορολογούμενους προειδοποίησε για ανάλογη προσπάθεια εξαπάτησης μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όπως αναφέρει στο email που στέλνει η ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους:

« Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε,

Παρακαλούμε για την άμεση προσοχή σας σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποστέλλεται και αναγράφει ότι “η Εφορία υπολόγισε την φορολογική σας δήλωση και δικαιούστε επιστροφή φόρου”.

στοιχείων.

Για την προστασία σας:

1. ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος

2. ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)

3. Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.»

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook