Ένας μεγάλος σεισμός στο Τόκιο είναι πολύ πιο πιθανός από όσο προβλέπει η κυβέρνηση, ανακοίνωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, προειδοποιώντας κυβέρνηση και πολίτες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπάρχουν 70% πιθανότητες να σημειωθεί σεισμός 7 βαθμών στο νότιο τμήμα της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Σεισμικών Ερευνών του πανεπιστημίου.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχουν 70% πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών, ο μεγαλύτερος στην ιστορία της Ιαπωνίας και το τσουνάμι που ακολούθησε τον περασμένο Μάρτιο είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του ή να αγνοούνται περίπου 23.000 άνθρωποι και να καταστραφεί το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα από το Τσερνόμπιλ το 1986.

Μελέτη της ιαπωνικής κυβέρνησης επισημαίνει πως σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών με επίκεντρο την περιοχή του Τόκιο θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο ως και 11.000 ανθρώπων και να καταστρέψει περίπου 850.000, αν και η ομάδα του πανεπιστημίου υποστηρίζει πως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για τις επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού στην πόλη. \”Οι πιθανότητες να σημειωθεί σεισμός 7 βαθμών στην περιοχή έχουν αυξηθεί από τον περασμένο Μάρτιο\”, τόνισε ο Σινίτσι Σακάι συνεργάτης καθηγητής του ινστιτούτου.

\”Η κυβέρνηση, οι άνθρωποι και οι εταιρίες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό\”, πρόσθεσε.
Κυβερνητικός αξιωματούχος επισήμανε πως οι εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου του Τόκιο βασίζονται σε διαφορετικό μοντέλο από αυτό που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση. Οι υπολογισμοί του πανεπιστημίου λαμβάνουν υπόψιν την σεισμική δραστηριότητα μετά τον Μάρτιο, ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί παλαιότερα στοιχεία.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό, ο αριθμός των σεισμικών δονήσεων στην περιοχή του Τόκιο έχει πενταπλασιαστεί, αποκαλύπτουν οι ερευνητές με βάση τα στοιχεία της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών έπληξε την πόλη Κόμπε της κεντρικής Ιαπωνίας το 1995 προκαλώντας το θάνατο περίπου 6.500 ανθρώπων και ζημιές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 1923, ο Μεγάλος Σεισμός του Κάντο–όπως έμεινε στην ιστορία–είχε μέγεθος 7,9 βαθμούς και προκάλεσε το θάνατο 140.000 ανθρώπων στην περιοχή του Τόκιο.
Οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ανάλογος σεισμός μπορεί να πλήξει την ιαπωνική πρωτεύουσα ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook