Με αφορμή τα δημοσιεύματα στον τύπο και το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τα εμφυτεύματα στήθους της γαλλικής εταιρίας Poly Implant Prothese (PIP), θα θέλαμε να αποδώσουμε τη ρεαλιστική διάσταση των πραγμάτων.

Όπως περιγράφει ο ο Δρ Αθανάσιος Αθανασίου, Πλαστικός Χειρουργός, τα ενθέματα στήθους αποτελούνται από ένα λεπτό περίβλημα σιλικόνης και περιέχουν μαλακή συνεκτική σιλικόνη. Οι σιλικόνες αυτές λέγονται ιατρικές γιατί έχουν ελεγχθεί με κλινικές μελέτες. Χρησιμοποιούνται από το 1960 με αποτέλεσμα η ιατρική κοινότητα, έχοντας πολυετή εμπειρία, να μπορεί να δηλώσει ότι είναι αντιαλλεργικές και ότι δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στον οργανισμό για τις επεμβάσεις της αυξητικής στήθους ή της αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή.

Η γαλλική εταιρεία PIP άρχισε κάποια στιγμή να χρησιμοποιεί, χάριν οικονομίας, μη εγκεκριμένη σιλικόνη, τη λεγόμενη βιομηχανική σιλικόνη, η οποία δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας. Μετά από ξαφνικό έλεγχο του 2010 από την εταιρεία πιστοποίησης για τη χορήγηση CE mark στα προϊόντα της PIP αποκαλύφθηκε η χρήση της βιομηχανικής σιλικόνης. Η γαλλική εταιρεία δήλωσε πτώχευση και τελικά έκλεισε.

\"\"

Έχει διαπιστωθεί ότι τα ανωτέρω ενθέματα δεν είναι τοξικά και δεν προκαλούν καρκινογένεση, δεν πληρούν όμως τις απαιτούμενες διεθνείς προδιαγραφές και μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές λόγω ρήξης.

Για αυτό το λόγο η χρήση των εν λόγω ενθεμάτων απαγορεύθηκε πανευρωπαϊκά τον Απρίλιο του 2010. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο προϊόν κυκλοφόρησε στη χώρα μας από τις αρχές του 2009 μέχρι τις 14-4-2010, οπότε με απόφαση του ΕΟΦ έγινε ανάκληση του προϊόντος και διεκόπη η κυκλοφορία του.

Στο διάστημα αυτό, βάσει των στοιχείων που δόθηκαν από τον ΕΟΦ, από το σύνολο των 474 τεμαχίων που εισήχθησαν στη χώρα μας διατέθηκαν στην αγορά τα 105, σε 2 ιδιωτικές κλινικές, 5 ιατρούς και 4 ασθενείς. Τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνον 80 τεμάχια, που αντιστοιχούν σε 40 άτομα που υποβλήθηκαν σε προσθετική εγχείρηση στήθους.

Ο ΕΟΦ, έχοντας εντοπίσει τους παραλήπτες των προβληματικών εμφυτευμάτων, είναι σε επικοινωνία τόσο με τους γιατρούς, όσο και με τα άτομα που τα χρησιμοποίησαν προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ανεπιθύμητων συμβάντων.

\"\"
Τεχνικοί εξετάζουν δείγματα εμφυτευμάτων σιλικόνης που παρήχθησαν από την γαλλική εταιρεία Sebbin, υπό τον φόβο ότι μπορεί να μην έχουν παρασκευαστεί με ορθές ιατρικές πρακτικές

Τα μέτρα, σύμφωνα με τη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική αρμόδια επιστημονική εταιρεία, περιλαμβάνουν ενημέρωση όλων των ατόμων που χρησιμοποίησαν τα εμφυτεύματα αυτά, τακτική παρακολούθησή τους από τον θεράποντα ιατρό τους και αφαίρεσή τους, εφόσον παρουσιασθεί πρόβλημα.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν και για όσα άτομα πραγματοποίησαν ανάλογες επεμβάσεις στο εξωτερικό, που οι ελληνικές υγειονομικές αρχές όμως δεν είναι σε θέση να τα εντοπίσουν.

Σε περίπτωση μικροδιαρροής που δεν αποδεικνύεται υπερηχογραφικά αλλά και για την εξάλειψη οποιουδήποτε φόβου και άγχους προτείνεται -όχι επιτακτικά αλλά προγραμματισμένα- η ασθενής να αλλάξει προληπτικά το ένθεμα.

Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι η επέμβαση αύξησης των μαστών με τη χρήση ενθεμάτων θεωρείται μια από τις πλέον περιζήτητες και ασφαλείς παγκοσμίως. Από το 1962 -που έγινε η πρώτη χρήση ενθέματος σιλικόνης στο στήθος γυναίκας στην Αμερική- έως σήμερα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10.000.000 γυναίκες παγκοσμίως έχουν επισκεφθεί τον πλαστικό χειρουργό τους για παρόμοιες επεμβάσεις.

Με ιστορία και χρονικό ακόλουθο 50 ετών, η ιατρική κοινότητα έχοντας πολυετή εμπειρία και κατόπιν εκατοντάδων κλινικών μελετών είναι πια σε θέση να δηλώσει ότι οι εγκεκριμένες ιατρικές σιλικόνες που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις αυξητικής στήθους δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στον οργανισμό.

Για τις ασθενείς του Athens Beverly Hills Medical Group και του Athens Beverly Hills Plastic Surgery που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση και φέρουν ενθέματα σιλικόνης, να τονιστεί ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας διότι τα εφαρμοσμένα ενθέματα είναι αμερικανικής προέλευσης των δύο ηγέτιδων εταιρειών παγκοσμίως των οποίων η ταυτότητα είναι διαθέσιμη από τον ιατρό στην ασθενή ανά πάσα στιγμή.

(health.in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook