Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα της πατάτας, αφήστε τη για μισή με μια ώρα μέσα σε ένα δοχείο με νερό. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται στο μισό η συγκέντρωση του ακρυλαμιδίου στο μαγειρεμένο τρόφιμο.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία, η οποία θεωρείται πιθανώς καρκινογόνος παράγοντας για των άνθρωπο και συναντάται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε αμυλούχα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία.

Οι τηγανιτές πατάτες παρουσιάζουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αυτής της καρκινογόνου ουσίας. Μπορείτε να μειώσετε κι άλλο την ποσότητα του ακριλαμιδίου που φτάνει στο πιάτο σας κόβοντας τις πατάτες σε μεγαλύτερα κομμάτια, χρησιμοποιώντας χαμηλότερη θερμοκρασία μαγειρέματος, φροντίζοντας να έχουν ένα ομοιόμορφο ανοιχτό χρυσαφί χρώμα και αποφεύγοντας τα καμένα μέρη του τροφίμου.

Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι πέρα από το τηγάνισμα, προσοχή πρέπει να δοθεί και κατά το ψήσιμο στο φούρνο ή στη σχάρα αποφεύγοντας την υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιο ασφαλείς τρόπους μαγειρέματος αποτελούν το βράσιμο και το ελαφρύ ψήσιμο.

Παγωμένου Ελευθερία 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook