Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνάντηση των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων για τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς.

Η συνάντηση των προεδρείων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ θα γίνει στις 11 το πρωί στα γραφεία της τελευταίας.

Ο ΣΕΒ προτέινει το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού «για όσο διαρκεί η κρίση» και τη διατήρηση του 13ου-14ου μισθού, την ίδια ώρα που η τρόικα με τελεσίγραφο της προς την κυβέρνηση πιέζει κατάργηση των δώρων και παρέμβαση στους μηχανισμούς μεσολάβησης και διαιτησίας.

Ειδικότερα, o ΣΕΒ ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη πως προσέρχεται στον κοινωνικό διάλογο «χωρίς κόκκινες γραμμές», αλλά με δύο βασικές θέσεις οι οποίες έχουν ως εξής:

«Υπερασπιζόμαστε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε το δίχτυ προστασίας που προσφέρει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς, χωρίς αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω για όσο διαρκεί η κρίση. Έχουμε υπογράψει τη διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, στο πλαίσιο της τελευταίας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», τόνισε.

Από την πλευρά, η ΓΣΕΕ δεν δέχεται καμία παρέμβαση στη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ζητώντας να χορηγηθεί η αύξηση του Ιουλίου (περίπου 2,5%) και να μην περικοπούν 13ος και 14ος μισθός.

Υπενθυμίζεται ότι στο «κείμενο εργασίας» της τρόικας προς την κυβέρνηση περιλαμβάνονται αναλυτικά οι ανατροπές στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ και τα σημεία της εργατικής νομοθεσίας που πρέπει να τροποποιηθούν.

Οι επικεφαλής της τρόικας, στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, δεν δέχθηκαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για να μην καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός, παρ΄ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση.

Κι αυτό γιατί, όπως επισημάνθηκε, το μεγάλο πρόβλημα είναι στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες οι οποίες παρ΄ότι έχουν εκτεθεί στον ανταγωνισμό λειτουργούν με τις συμβάσεις και τους κανονισμούς εργασίας που ίσχυαν όταν ήταν κρατικές, αλλά και στις υπηρεσίες που επηρεάζουν όλη την οικονομία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες δικτύων).

Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει να βρεθεί μια «χρυσή τομή» στις αλλαγές εργασιακών σχέσεων και στη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά η τρόικα επιμένει.

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για τα επόμενα μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

Παρά τις διαψεύσεις ορισμένων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο αναφέρονται σαφέστατα ο 13ος και 14ος μισθός, όπως και οι ωριμάνσεις των μισθών, οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και οι περιορισμοί στις απολύσεις και η «ανελαστικότητα» του χρόνου απασχόλησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook