Το φράγμα των 20 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τον περασμένο Νοέμβριο οι ελληνικές εξαγωγές, επιβεβαιώνοντας, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τις σχετικές προβλέψεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων για ρεκόρ εξωστρέφειας 10ετίας σε απόλυτες τιμές.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, επί των προσωρινών στοιχείων για την πορεία του εμπορευματικών συναλλαγών του περασμένου 11μήνου (Ιανουάριος-Νοέμβριος 2011), προκύπτει – συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών- συνολική αξία εξαγωγών 20,229 δις ευρώ, έναντι 14,54 δις την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ήτοι αύξηση 39,1%.

Η υπέρβαση του ορίου των 20 δις ευρώ προέρχεται κυρίως από τη μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες στο 11μηνο του 2011 (+86,97%), σημαντικό μέρος της οποίας αφορά εξαγωγές πετρελαιοειδών, ενώ οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 12,16%. Το αποτέλεσμα ήταν μία σημαντική αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των Τρίτων Χωρών στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών στα επίπεδα του 48,4% (από 36,01% την ίδια περίοδο του 2010)

Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 14,53 δις ευρώ, έναντι 13,1 δις το 11μηνο του 2010, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 10,3%. Στην περίπτωση αυτής, της εξαίρεσης των πετρελαιοειδών, προκύπτει εξισορρόπηση της αύξησης των εξαγωγών τόσο προς της χώρες της ΕΕ (10,3%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (10,2%). Το ποσοστό συμμετοχής των αγορών της ΕΕ, διαμορφώθηκε έτσι στο 66,2% (όσο ακριβώς και την ίδια περίοδο του 2010).

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών επιβεβαιώνουν δύο αντίρροπες εικόνες στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Αφενός την κατάκτηση του ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας άνω των 20 δις ευρώ, που ήρθε νωρίτερα από τη συμπλήρωση του 12μήνου και αφετέρου την εξασθένιση των ρυθμών ανόδου των εξαγωγών, ενόψει και της νέας χρονιάς. Οι έντονες διακυμάνσεις στο εμπόριο με Τρίτες Χώρες και η σταθεροποίηση των μεριδίων στις ευρωπαϊκές αγορές, δείχνουν το δρόμο και για τα επόμενα χρόνια: Η Ελλάδα στον πυρήνα του Ευρώ, με μία συνεπή και επιθετική Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, που να εξασφαλίζει διείσδυση σε νέες και δυναμικές αγορές».

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook