Μία εξ αυτών είναι η μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, την ώρα που σε όλη την Ευρωζώνη ανέβαινε.

Μία εξέλιξη που αναμφίβολα προκάλεσε ικανοποίηση στην Αθήνα, την ώρα που επιστρατεύει όλα της τα όπλα στην μάχη για έλεγχο της ακρίβειας.

Από αύριο ξεκινάει η μάχη των σούπερ μάρκετ με την πρεμιέρα που θα κάνει το καλάθι του νοικοκυριού.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που θεωρητικά μπορεί να φέρει το φρένο στις τιμές στην λίστα των προϊόντων που θα δώσει η κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Τα προϊόντα στο «καλάθι» θα αλλάζουν κάθε Τετάρτη, προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκεια.

Ο κατάλογος των καταναλωτικών προϊόντων πρέπει να αποστέλλεται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π. μ.. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, θα λαμβάνει χώρα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο, το όφελος θα είναι σημαντικό και αυτό διότι, θα αποφευχθούν υπερβολικές αυξήσεις και στα άλλα αγαθά. Εξάλλου όπως φάνηκε και από τα στοιχεία της Eurostat το μεγάλο πρόβλημα αρχίζει να εντοπίζεται στα τρόφιμα, με την αύξηση να είναι μεγαλύτερη τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Στην κυβέρνηση, για πολλούς μάλιστα λόγους κοινωνικούς και πολιτικούς, θέλουν πάση θυσία να ελέγχουν άμεσα την κατάσταση. Πάντα βέβαια συνεπικουρούμενη και από μία θετική διεθνή συγκυρία.

Πτώση στις τιμές φυσικού αερίου, αποκλιμάκωση του ρεύματος

Για την ώρα το κλίμα εμφανίζεται ευνοϊκό, με τις τιμές στο ενεργειακό μίγμα να βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Βέβαια στο κλίμα ρευστότητας που υπάρχει δεν επιτρέπει υπέρμετρη αισιοδοξία, αλλά πάντα υπάρχει προσδοκία ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί.

Η τιμή του φυσικού αερίου για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, σημείωσε χθες εντυπωσιακή πτώση 12,426% και διαμορφώθηκε στα 122 ευρώ. Ωστόσο τα συμβόλαια από το νέο έτος και μετά είναι σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα.

Ένα ακόμη θετικό νέο είναι το ότι οι χονδρικές τιμές του ρεύματος, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον είναι στην περιοχή των 150 ευρώ η MWh, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε βρεθεί οριακά πάνω από τα 100 ευρώ.

Τι έριξε τον πληθωρισμό

Αναφορικά με τα στοιχεία της Eurostat, όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, οφείλεται στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας. Συγκεκριμένα η χαμηλότερη του αναμενομένου τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έχει συνδράμει στην συγκράτηση του πληθωρισμού.

Αυτό θα φανεί καθαρά και στην ανάλυση των στοιχείων που θα έχουν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Νοεμβρίου. Και βέβαια καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει η πτώση του φυσικού αερίου, αλλά και οι τιμές που έχουν συγκρατηθεί στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο η αύξηση στην ενέργεια ήταν 20,8% (από 53,8% τον Σεπτέμβριο), σε τρόφιμα – ποτά – καπνικά 12,8% (από 10,7% τον Σεπτέμβριο) και στις υπηρεσίες 6,7% (από 7,4% τον Σεπτέμβριο). Γίνεται κατανοητό ότι η νέα πηγή ακρίβειας είναι τα τρόφιμα.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook