Στις 20-21 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε το πολυθεματικό υβριδικό συνέδριο RETASTE 2022: Rethink Food Waste, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η μείωση της σπατάλης τροφίμων, προτρέποντας τους πολίτες να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την τροφή τους και τους φυσικούς πόρους που σπαταλούνται μέχρι να φτάσει στο πιάτο τους.

Συμμετοχή στο συνέδριο είχε και η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)] με παρουσίαση του κ. Παναγιώτη Χαζιράκη, Υπεύθυνου Τμήματος Χημείου στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) με τίτλο «Από το γραμμικό στο κυκλικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων- Η περίπτωση του Νομού Χανίων»όπου παρουσιάστηκε το έργο της επιχείρησης με έμφαση στην διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Ως βιοαπόβλητα, ορίζονται τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων. Τα βιοαπόβλητασυλλέγονται και οδηγούνται γιακομποστοποίηση που αποτελεί μια φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική μέθοδο για την επεξεργασία του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων, ώστε να παραχθεί ένα φυσικό «λίπασμα» – εδαφοβελτιωτικό ουσιαστικά- υψηλής ποιότητας, το κόμποστ.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου την είχαν αναλάβει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook