Την «κρατική ευθύνη» για το άδοξο αποτέλεσμα που είχαν οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών για ανέλκυση του επιβατηγού πλοίου «Απόλλων Κ» το οποίο είχε προσαράξει στην προβλήτα της Αγίας Ρουμέλης Σφακίων τον περασμένο Ιούνιο, ανέλαβε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων Δημήτρης Βιριράκης.

Υπενθυμίζεται, όπως δημοσίευσε το Flashnews.gr, ότι το Σάββατο λόγω των καιρικών συνθηκών, το πλοίο έγινε συντρίμμια πολλά από τα οποία εκβράστηκαν στην παραλία, εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι κάτοικοι του χωριού.

Από την πλευρά του ο κ.Βιριράκης, στην ανάρτησή του αναφέρεται στις διαδικασίες που έγιναν για την έγκαιρη ανέλκυση του ναυαγίου θίγοντας την γραφειοκρατική διαδικασία που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για την ανέλκυση ναυαγίων.

Αναλυτικά ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αναφέρει:

«Επειδή δεν πρέπει να κρύβομαι….

Ως πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής του Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου Χανιων, μιας κρατικής υπηρεσίας την όποια νομιμως εκπροσωπώ, εκφράζω την θλίψη και την απογοήτευση μου για την άσχημη  εξέλιξη του ναυαγίου του πλοίου ” Απολλων Κ ” στην Αγία Ρουμελη.

Το πλοίο χθες την νύκτα  βυθίστηκε ολοσχερώς , παραμένοντας στην  αρχική θέση του , ενώ η γέφυρα του θρυμματίστηκε . Έτσι το θέμα της ανέλκυσης-απομάκρυνσης -καταστροφής του παραμένει και θα εκτελεστεί  σύντομα ελπίζω ,σύμφωνα με τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις οι οποίες είναι ισχύ και δεν χρειάζονται ν αλλάξουν.

Βεβαίως αναλαμβάνω ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ όλη την κρατική ευθύνη  για το δυσμενές  αποτέλεσμα  και κυρίως για την παθογένεια της  ισχύουσας νομοθεσίας ,την όποια δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε κατά γράμμα. (Ν.2881/2001).

 Επισημαίνω ότι ως Λιμενικό Ταμείο αποφασίσαμε άμεσα την διάθεση της πίστωσης των 100.000 ευρώ από ίδιους πόρους (χωρίς να έχουμε την υποχρέωση αυτή) για συντόμευση των διαδικασιών ,αφού το πλοίο ήταν ανασφάλιστο για ναυάγιο και οι ιδιοκτήτες του -εκμεταλλευτές του δεν επιμεληθήκαν να το απομακρύνουν η να το ανελκύσουν . Η τελική έγκριση διάθεσης της  πίστωσης αυτής έγινε στις 31Αυγουστου (αφού προηγήθηκε έγκριση  και από το ΤΑΙΠΕΔ)

Από τότε άρχισαν οι τεχνικές  διαδικασίες και προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την ανέλκυση , που όμως απέβησαν ΑΚΑΡΠΕΣ ,αφού ΚΑΝΕΙΣ δεν ενδιαφέρθηκε .Προφανώς θεώρησαν πολύ μικρό το  διατιθέμενο ποσό. Ένα ποσό που θα πληρώσει αρχικά και μάλλον τελικά   το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες και γι αυτό πρέπει να το σεβόμαστε…

Μετά από  την άκαρπη πρόσκληση ενδιαφέροντος για ανέλκυση  άρχισαν επαναληπτικές διαδικασίες και εγκρίσεις  για διάλυση-τεμαχισμό  του πλοίου , με εμπλοκή στο νομικό -ιδιοκτησιακό καθεστώς ,αφού ήταν υποθηκευμένο ,  δεν υπήρχε συνεργασία  με  τους εμπλεκομένους και  ήταν αδύνατον να   βρεθούν τα ζητούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά για την άδεια διάλυσης του.

Ούτε ο εισαγγελέας στον όποιο απευθύνθηκα προσωπικά ο ίδιος, μπόρεσε να δώσει λύση στην παράκαμψη της γραφειοκρατίας.

Οι  νομικές αυτές διαδικασίες-προθεσμίες  ειδοποιήσεων -εξώδικων προσκλήσεων   του νόμου 2881 στους εμπλεκομένους ιδιοκτήτες κλπ,  εκπνέουν τις επόμενες μέρες.

Ελπίζω αυτή την φορά  οι διαδικασίες να έχουν  θετική εξέλιξη και  η διάλυση -καταστροφή του ναυαγίου να προχωρήσει τελικά.

Ήδη αύριο συγκαλείται και  συνεδριάζει εκτάκτως η Λιμενική Επιτροπή για ν αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και ν αναθέσει κατεπειγόντως  την περισυλλογή των θρυμματισμένων τμημάτων και τον καθαρισμό των ακτών.

Ένα  μεγάλο συγγνώμη σε όλους για το ότι δεν τα καταφέραμε ,παρότι προσπαθήσαμε ,ειδικά στους κατοίκους της Αγίας Ρούμελης ..»

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook