Πολύ συζήτηση έχει “σηκωθεί” για το ενδεχόμενο δημιουργίας ξενοδοχείου και ευρύτερης τουριστικής επένδυσης στα Φαλάσαρνα από συγκεκριμένη επιχείρηση. Μια συζήτηση που έχει μεταφερθεί και στο δημοτικό συμβούλιο Κισάμου και έχει δηγμιουργήσει διάφορες διαφορετικές γνώμες για το αν είναι σωστό να συμβεί κάτι τέτοιο σε ένα πανέμορφο μέρος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη ενός πολίτη, του Γιώργου Κιαγιά, καθηγητή Γερμανικών που τοποθετείται στο συγκεκριμένο θέμα και εκφράζει την άποψη αρκετού κόσμου που μιλούν ότι πιθανή εκμετάλλευση τέτοιων περιοχών θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του φυσικού κάλλους τους. Περιοχές όπως Φαλάσαρνα, Ελαφονήσι κτλ.

Λέει λοιπόν ο κύριος Κιαγιάς:

Διαχειρίζομαι το airbnb ενός φίλου μου, υποδέχομαι και τους επισκέπτες. Όταν πάω να τους πω που αξίζει κατά τη γνώμη μου να πάνε, το 90% από αυτούς  δεν μου δίνουν σημασία, έχουν ήδη σημειώσει: Μπάλο, Ελαφονήσι, Σαμαριά, Φαλάσαρνα. Τα Χανιά έχουν πολύ τουρισμό και ζουν από τον τουρισμό. Τον τουρισμό φέρνουν σε μεγάλο βαθμό αυτοί οι τέσσερις προορισμοί.

Και οι τέσσερις θεωρούνται ως φυσικά τοπία, και όχι ως τόπος διαμονής και διασκέδασης. Ως φυσικά τοπία έγιναν παγκοσμίως γνωστά, και ως αυτά αρέσουν.

Αν αρχίσουμε λοιπόν να χτίζουμε ξενοδοχεία γύρω από αυτά, αλλοιώνεται εντελώς ο χαρακτήρας τους. Τα πάντα διαδίδονται στην εποχή μας με ταχύτητα φωτός σε όλο το πλανήτη.

Γρήγορα θα μαθευτεί πως στα Χανιά ( αυτά ξέρουν οι τουρίστες, και οχι Κίσσαμο ) τα φυσικά τοπία μετατρέπονται σε τουριστική κιτσαρία. Εκεί που πηγαίναμε για μαλλί, θα βγούμε κουρεμένοι.

Και όχι μόνο αυτό: Θα έχουμε καταστρέψει ό, τι το πιο όμορφο διαθέτει ο τόπος μας.

Στα Χανιά ως τώρα τους τουρίστες τους δεχόμαστε στα αστικά κέντρα, και όχι μέσα στη φύση.

Από αυτά τα κέντρα επισκέπτονται την φύση. Αυτό κάνει τα Χανιά να αγαπιούνται ως νομός που έχει διατηρήσει την φυσικότητα του, γι’ αυτό το 60% των τουριστών στα Χανιά έρχονται ξανά και ξανά. Θα είναι τραγικό να κάνουμε τα Χανιά Άγιο Νικόλαο, Μάλια ή Χερσόνησο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook