Όπως δήλωσαν στο AFP ευρωπαίοι διπλωμάτες, το βίντεο της ομιλίας ήταν έτοιμο να μεταδοθεί κατά την διάρκεια των εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης, την Παρασκευή, όμως ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, καθώς και τρεις ευρωπαίοι διπλωμάτες της Κίνας, επιβεβαίωσαν ότι η μετάδοση δεν έγινε.

«Οι Κινέζοι ήθελαν να κόψουν μέρος της ομιλίας του Σαρλ Μισέλ. Οι Βρυξέλλες προτίμησαν να ματαιώσουν την μετάδοση της ομιλίας στο σύνολό της», δήλωσε διπλωμάτης που δεν κατονομάσθηκε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές ήθελαν να απαλείψουν από την ομιλία όλες τις αναφορές στην κρίση στην Ουκρανία, θέμα που προκαλεί την «ευαισθησία» του Πεκίνου, αφού επισήμως η Κίνα εμφανίζεται «ουδέτερη» παραμένοντας σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος της Μόσχας.

Όταν ερωτήθηκε για το θέμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι δεν έχει γνώση του επεισοδίου.

«Ο πρόεδρος Μισέλ προσεκλήθη να απευθύνει ομιλία στην Εκθεση της Σανγκάης. Οπως ζητήθηκε από τις κινεζικές αρχές, δώσαμε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο τελικά δεν μεταδόθηκε», δήλωσε στο AFP στις Βρυξέλλες ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση επιδεινώθηκαν μετά την επιβολή κυρώσεων, και από τις δύο πλευρές, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ.

Στην συνέχεια, το Πεκίνο κήρυξε εμπορικό εμπάργκο επί όλων των προϊόντων που προέρχονται από την Λιθουανία, αντιδρώντας στην προσέγγιση του Βίλνιους με την Ταϊβάν.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει επανειλημμένως το Πεκίνο να καταδικάσει δημόσια τις ενέργειες της Ρωσίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί την Κίνα «εταίρο, οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», σύμφωνα με την διατύπωση που υιοθετήθηκε το 2019.

Όμως, οι εμπορικοί δεσμοί παραμένουν ισχυροί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Απόδειξη, η επίσκεψη του καγκελαρίου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, πρώτη επίσκεψη στην Κίνα ηγέτη χώρας της G7 από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Σαρλ Μισέλ θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα στην σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

newsbeast.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook