Το Twitter ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον την τεχνολογία που του επιτρέπει να μπλοκάρει tweets ανά χώρα. Στο blog του, το Twitter ανακοίνωσε ότι «μπορεί πια να αποσιωπά περιεχόμενο από χρήστες σε μια συγκεκριμένη χώρα».

Το κοινωνικό δίκτυο διευκρίνισε, σύμφωνα με το BBC, ότι τα κομμένα μηνύματα θα είναι διαθέσιμα στον υπόλοιπο κόσμο.

Μέχρι τώρα, όταν ένα μήνυμα διαγραφόταν από το Twitter (για παράδειγμα επειδή περιείχε μια ηλεκτρονική διεύθυνση παιδικής πορνογραφίας), εξαφανιζόταν σε όλο τον κόσμο και κανείς χρήστης δεν μπορούσε να το δει.

Το Twitter εξήγησε ότι, καθώς το δίκτυο επεκτείνεται διεθνώς, διεισδύει σε χώρες που έχουν διαφορετικές ιδέες για την ελευθερία της έκφρασης. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τη Γαλλία και τη Γερμανία που απαγορεύουν το φιλοναζιστικό περιεχόμενο.

Προς το παρόν το Twitter, που έχει ξεπεράσει το φράγμα των 100 εκατ. ενεργών χρηστών, δεν έχει κάνει χρήση της νέας δυνατότητας επιλεκτικής λογοκρισίας, όμως διευκρίνισε ότι όταν θα το κάνει, οι συγκεκριμένοι χρήστες θα ενημερωθεί σχετικά, ενώ οι υπόλοιποι χρήστες θα ειδοποιηθούν ότι το συγκεκριμένο περιεχόμενο έχει μπει σε «καραντίνα».

Η νέα δυνατότητα επιλεκτικής λογοκρισίας έχει δημιουργήσει σε μερικούς ανησυχίες ότι η δέσμευση του Twitter στην ελεύθερη έκφραση ίσως μετριαστεί στην πορεία, καθώς πασχίζει να διευρύνει το κοινό του (με στόχο να ανταγωνισθεί το Facebook φθάνοντας το 1 δισεκατομμύριο χρήστες) και παράλληλα να βγάλει χρήματα.

Από την άλλη, το δίκτυο απαντά ότι το νέο εργαλείο ευέλικτης λογοκρισίας διασφαλίζει ότι όσο το δυνατό περισσότερα μηνύματά του θα είναι διαθέσιμα στον μεγαλύτερο δυνατό χρηστών.

Η νέα πολιτική του Twitter θυμίζει την αντίστοιχη της Google που, εδώ και χρόνια, όταν -σε μια χώρα όπου λειτουργεί-, κάποιος νόμος απαγορεύει την πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη αναζήτηση, το αποτέλεσμα της αναζήτησης «φιλτράρεται».

Το Twitter προκαλεί νευρικότητα σε διάφορα πολιτικά καθεστώτα με δεδομένο ότι, μαζί με άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, έχει παίξει ρόλο στη διοργάνωση και εξάπλωση των γεγονότων της Αραβικής Άνοιξης, καθώς και των σοβαρών ταραχών στο Λονδίνο το 2011.