Ο φάκελος των σοβαρών περιστατικών που έχουν καταγγελθεί (1, 2, 3) ότι συμβαίνουν στο Κατάστημα Κράτησης ΚΡΗΤΗ 1 στα Χανιά, φαίνεται ότι έχει πλέον ανοίξει καθώς έχει ήδη αρχίσει έρευνα από το Πταισματοδικείο Χανίων προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης των φυλακών και στον τρόπο διαχείρισης των κρατουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σχηματιστεί δυο δικογραφίες για την υπόθεση.

Η έρευνα της ποινικής υπόθεσης σε βάρος του Διευθυντή Φυλακών, βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πταισματοδίκη Χανίων για τις καταγγελίες που είχε κάνει το Σωματείο Υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Κρήτη 1, σε επιστολή του, την 2α Σεπτεμβρίου προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε ερώτηση στην βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι θάνατοι των κρατουμένων στα Χανιά

Την ίδια ώρα, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Λάππας Σπύρος και Σπίρτζης Χρήστος, εκθέτουν όσα έχουν καταγγελθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ρωτούν τι έχει κάνει το υπουργείο για να διερευνήσει το θέμα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος κράτησης Κρητη 1.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Θάνατοι κρατουμένων και συνθήκες ανομίας στη φυλακή Χανίων


Ι. Με βάση πληροφορίες, που έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, το τελευταίο διάστημα πέντε (5) κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή του στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων.

Ειδικότερα:


• 28 Ιουνίου 2022: 26χρονος κρατούμενος απανθρακώθηκε (μετά από σοβαρά εγκαύματα) στο Πειθαρχείο καθώς δεν υπήρχε φύλακας. Κατ’ άλλο δημοσίευμα, ο κρατούμενος πέθανε από ασφυξία λόγω αναθυμιάσεων μετά από φωτιά στο πειθαρχείο.
• 2 Αυγούστου 2022: 45χρονος κρατούμενος βρέθηκε νεκρός στο κελί του, πιθανόν από «παθολογικά» αίτια.
• 29 Αυγούστου 2022: 42χρονος κρατούμενος φέρεται να αυτοκτόνησε (κρεμάστηκε με τα κορδόνια του).
• 15 Σεπτεμβρίου 2022: 45χρονος κρατούμενος βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Ο θάνατός του αποδίδεται σε «παθολογικά» αίτια.
• 1 Οκτωβρίου 2022: 50χρονος κρατούμενος πέθανε στη φυλακή, αν και νωρίτερα είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου όμως δεν είχε εισαχθεί ούτε έγινε η αναγκαία – επείγουσα αξονική τομογραφία που είχε παραγγελθεί.

Για όλα τα παραπάνω «περιστατικά» δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση. Ήδη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ζήτησε με ανακοίνωσή του (26.10.2022) την «πλήρη διαλεύκανση όλων των συνθηκών και αιτιών που οδήγησαν στους πέντε θανάτους των κρατουμένων. Και εάν και όπου υπάρχουν ευθύνες να καταλογισθούν οι ευθύνες».

ΙΙ. Με βάση δημοσιεύματα, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων σημειώνονται συνεχείς συμπλοκές κρατουμένων ενώ επικρατεί,γενικότερα, καθεστώς ανομίας με την ανοχή της Διεύθυνσης. Ειδικότερα, αναφέρονται συμπλοκές κρατουμένων, στις 24.8.2022 και στις 28.8.2022, με τραυματισμούς και μεταφορά κρατουμένου στο νοσοκομείο αλλά και εξέγερση κρατουμένων στις 19.10.2022 με φωτιά σε σεντόνια, παραβίαση θυρών του πειθαρχείου και πρόκληση ζημιών στις υποδομές του Καταστήματος.

ΙΙΙ. Το Σωματείο Υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Χανίων έχει εγγράφως (1.4.2022, 2.9.2022) διατυπώσει πολύ σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του Διευθυντή του Κ.Κ. Χανίων. Ειδικότερα, αναφέρονται συνεχείς παραβιάσεις των Κανονισμών λειτουργίας του Καταστήματος. Ενδεικτικά:
• Εντολή του Διευθυντή σε κρατούμενους να εξέλθουν του Καταστήματος, για εργασίες καθαριότητας, ανεπιτήρητοι, χωρίς συνοδεία φύλακα και εν συνέχεια εντολή σε υπαλλήλους να βεβαιώσουν ψευδώς ότι επέβλεπαν τον κρατούμενο.
• Παραμονή 35-45 κρατουμένων επί μακρόν στο αναρρωτήριο, χωρίς γνωστό νόμιμο λόγο, αν και υπήρχαν εντός του χώρου κράτησης συνολικά 55 κενά κρεβάτια!
• Μόνιμη παραμονή 11 κρατουμένων στο χώρο υποδοχής (Κ1 και Κ2) χωρίς δυνατότητα προαυλισμού και σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Συνολικά, φέρεται να κρατούνται συνολικά πάνω από 50 άτομα στο χώρο του Διοικητηρίου!
• Αναφορές υπαλλήλων για περιστατικά βίας δεν τυγχάνουν της δέουσας επεξεργασίας (π.χ. διερεύνηση, προώθηση στα αρμόδιας όργανα) αλλά «θάβονται».
• Κρατούμενοι κυκλοφορούν κατά παράβαση του κανονισμού ασφαλείας σε απαγορευμένους χώρους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι για τους άλλους κρατουμένους και το προσωπικό.
• Επισκεπτήρια διεξάγονται στο γραφείο του διευθυντή (!), κατά πλήρη παράβαση των κανονισμών.
• Τραυματισμοί και συμπλοκές κρατουμένων αποκρύπτονται ενώ ορισμένες συμπεριφορές κρατουμένων, παράνομες και πειθαρχικά ελεγκτέες, «καλύπτονται».

Συνολικά, με βάση τις καταγγελίες του Σωματείου Υπαλλήλων, η Διεύθυνση του Καταστήματος λειτουργεί με ένα αυτοσχέδιο τρόπο, ερήμην των κανονισμών και κατά παράβαση της νομιμότητας.
IV. Σημειώνεται ότι ο νυν Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χανίων (κ. Γ. Κονταξάκης) τοποθετήθηκε στις 11 Ιουνίου 2020 (αριθ. Πρωτ. 3901) στο πλαίσιο της κομματικής άλωσης των φυλακών από τη Νέα Δημοκρατία με την τοποθέτηση εκλεκτών σε θέσεις ευθύνης. Άλλωστε το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι γνωστό στέλεχος της ΝΔ και εκλεγμένος περιφερειακός Σύμβουλος με τη παράταξη της ΝΔ.

Επειδή τα περιστατικά απανωτών θανάτων κρατουμένων δημιουργούν προβληματισμό και χρειάζονται πλήρη διαλεύκανση ως προς τις αιτίες τους, χάριν της προστασίας της ανθρώπινης ζωής που οφείλει να επιδεικνύει η Πολιτεία.

Επειδή τα φαινόμενα ανομίας που καταγγέλλονται στο Κ.Κ. Χανίων χρήζουν έρευνας και, εφόσον αποδειχθούν αληθή, λήψης μέτρων σε βάρος των υπευθύνων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Πόσοι κρατούμενοι του Κ.Κ. Χανίων πέθαναν το έτος 2022;
  2. Ποια ήταν τα αίτια των θανάτων αυτών; Να κατατεθούν τα ανάλογα πιστοποιητικά.
  3. Διενεργήθηκαν ιατροδικαστικές εξετάσεις; Αν ναι, να κατατεθούν οι εκθέσεις.
  4. Παραγγέλθηκαν πειθαρχικές προκαταρκτικές έρευνας από Εισαγγελέα για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες υπαλλήλων; Αν ναι, να κατατεθούν τα πορίσματα.
  5. Διερευνήθηκαν τα καταγγελλόμενα από το Σωματείο Υπαλλήλων του Κ.Κ. Χανίων σε βάρος του Διευθυντή του Καταστήματος; Αν ναι, να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  6. Προτίθεται ο κος. Υπουργός να λάβει μέτρα και ποια για την επαναφορά του Κ.Κ. σε εύρυθμη λειτουργία, την προστασία της ζωής των κρατουμένων και την ασφάλεια κρατουμένων και υπαλλήλων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Λάππας Σπύρος
Σπίρτζης Χρήστος»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook