Το σχετικό δελτίο τύπου της Ένωσης:

Επίσκεψη στο Λιμενικό Σταθμό Παλαιόχωρας και στο ΠΛΣ 121, πραγματοποίησε την 8η Οκτωβρίου 2022 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης μας στα πλαίσια της συνδικαλιστικής της δράσης, με σκοπό την  ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τον κλάδο μας και να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς πάνω στα κυριότερα θέματα που απασχολούν το προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας και του Π.Λ.Σ. 121.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να αναφερθούμε στις ελλείψεις και στην αδυναμία στελέχωσης με προσωπικό που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις πραγματικές Υπηρεσιακές ανάγκες τόσο του Λιμενικού Σταθμού όσο και του ΠΛΣ 121. Με στελέχωση μόλις στο 55% της προβλεπόμενης οργανωτικής σύνθεσης είναι φυσικό επακόλουθο, η δημιουργία ασφυκτικών εργασιακών συνθηκών για το υπάρχων προσωπικό, ένα πρόβλημα που γίνεται ακόμη πιο οξύ όταν υπάρχει και ανάγκη διάθεσης προσωπικού για την κάλυψη αναγκών του ΠΛΣ 121 καθώς και της στελέχωσης του Λιμενικού Φυλακίου Ν. Γαύδου, με συχνές περιπτώσεις αδυναμίας λήψης των προβλεπόμενων ημερών ανάπαυσης – ρεπό, την χορήγηση αδειών, που αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την εύρυθμη λειτουργία μιας Υπηρεσίας.

Αντίστοιχα εργασιακή ομηρία αντιμετωπίζουν και τα στελέχη που υπηρετούν στο ΠΛΣ 121 όπου με μονό πλήρωμα καλούνται να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες κάλυψης, εκτός των προγραμματισμένων περιπολιών, των συχνών περιστατικών διακομιδών από την Ν. Γαύδο, την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών (λαθρεμπόριο, λαθρομετανάστευση και άλλες έκνομες πράξεις), την προάσπιση των θαλασσίων συνόρων της χώρας και της Ε.Ε στο νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης, σε μια περιοχή ευαίσθητη και νευραλγική θα έπρεπε να τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης. Το προσωπικό καλείτε να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, να εκτελεί απλήρωτες περιπολίες και με τον επαγγελματισμό και το φιλότιμο που το διακατέχει να κρατάει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και να φέρνει σε πέρας την αποστολή του με ένα σκάφος ηλικίας 28 ετών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες “απαγορεύεται” ακόμα και να ασθενήσει κάποιος, γιατί αυτομάτως θα πρέπει να “κοπεί” το ρεπό άλλου συναδέλφου για την διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του σκάφους, δεν είναι λίγες δε οι φορές που αποσπάται Διπλωματούχος από το εν λόγω σκάφος για την κάλυψη αναγκών άλλου σκάφους για λήψη άδειας στελέχους, όταν την ίδια στιγμή υπάρχει αδυναμία να χορηγηθούν άδειες στο υπάρχων προσωπικό.

Επίσης είμαστε για άλλη μια φορά αναγκασμένοι να τονίσουμε ότι πρέπει ΆΜΕΣΑ να ληφθούν μέτρα μέριμνας για τους υπηρετούντες στα πλωτά μέσα όπως :

  • Η αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης περιπολιών,
  • Η επαναφορά του ορίου ηλικίας των 45 ετών,
  • Η διάθεση διπλών πληρωμάτων,
  • Η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς (μισθολογικά, οικονομικά, ηθικά) προς τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Διπλωματούχους Π/Μ) που προέρχονται από την σχολή Λ/Φ ,
  • Η εφαρμογή του κανονισμού εργασίας,
  • Η επέκταση δίχως γεωγραφικούς περιορισμούς, του μηνιαίου ορίου νυχτερινής αποζημίωσης,
  • Η μέριμνα παροχής ιματισμού στα στελέχη που υπηρετούν στα πλωτά μέσα ανά τακτά χρονικά διαστήματα,
  • Η αναγνώριση διπλών ετών.

Επιπρόσθετα ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται και πρέπει να αποκατασταθεί, η αλλαγή της κατηγορίας της Υπηρεσίας, με την ένταξη της στην 3η κατηγορία όπως έχει γίνει και σε άλλες Υπηρεσίες με τα ίδια γεωγραφικά χαρακτηριστικά, ενώ ίδια λύση πρέπει να δοθεί και για τους Λιμενικούς Σταθμούς Χώρας Σφακίων και Αγίας Γαλήνης.

Τέλος αναφορικά με το ζήτημα της στέγασης του Λιμενικού Σταθμού που απασχολεί το προσωπικό όπως μας έχει γίνει γνωστό κατόπιν ενημέρωσης από το Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων έχει προχωρήσει η διαδικασία για την ανέγερση του νέου κτιρίου και σε λίγους μήνες ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα, μάλιστα σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση θα είναι μεγαλύτερο από ότι είχε προβλεφθεί αρχικά.

Ως Ένωση θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους για την φιλοξενία και τον εποικοδομητικό διάλογο που είχαμε και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για  την επίλυση των προβλημάτων που ετέθησαν, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook