Μια πρωτότυπη και σημαντική για την προώθηση του τουρισμού και του ελαιολάδου, περιηγητική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις περιοχές Βατολάκκου, Σκηνέ και Βοτανικού Πάρκου στα Χανιά

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην «Υψωμένη Ελιά» και «Μουσείο Ελιάς» στον Βατόλακκο, εισηγήσεις και βραβεύσεις στο “Τσιράκειο” στον Σκηνέ, επίδειξη γευσιγνωσίας και πρόσφορα ελαιοεδεσμάτων στο Βοτανικό πάρκο

Η ημερίδα αυτή που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, την Περιφέρεια Κρήτης, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δ. Κρήτης, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης για την προώθηση του Ελαιοτουρισμού, σαν μιας μορφής εναλλακτικού τουρισμού στην Κρήτη.

Η μορφή αυτή αναμένεται ότι κατάλληλα προβαλλόμενη θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μέσης και άνω ηλικίας τουριστών που ενδιαφέρονται για την γαστρονομία αλλά και την υγεία τους. Έτσι θα επιτευχθεί ανάπτυξη του τουρισμού στην ενδοχώρα ενώ έμμεσα θα προβάλλεται και το ελαιόλαδο της Κρήτης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Το πρόγραμμα θα αρχίσει από την «Υψωμένη ελιά» και το «Μουσείο Ελιάς» στον Βατόλακκο, θα συνεχιστεί με σύντομες εισηγήσεις και βραβεύσεις επιχειρήσεων για Ελαιοτουριστικές δράσεις στο Τσιράκειο ίδρυμα στον Σκηνέ και θα ολοκληρωθεί με επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου και κέρασμα ελαιοεδεσμάτων στο Βοτανικό Πάρκο. Το πληρες προγραμμα της εκδηλωσης εχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του και μπορει να το δουν οι ενδιαφερομενοι με κλικ εδώ.

(Δείτε εδώ το πρόγραμμα αναλυτικά)

Ποιοι και πως μπορούν να συμμετάσχουν

Στην εκδήλωση προσκαλούνται να συμμετάσχουν, εκτός από τους κατοίκους της περιοχής και ενδιαφερόμενοι από τα Χανιά και άλλες περιοχές οι όποιοι μπορούν να μετακινηθούν στην προβλεπόμενη διαδρομή είτε με αυτοκίνητα ΙΧ είτε με πούλμαν το οποίο θα διατεθεί δωρεάν από τους οργανωτές.

Ιδιαίτερα προσκαλούνται να συμμετάσχουν άμεσα ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι αγροτουριστικών επιχειρήσεων, ελαιομουσείων, επισκέψιμων ελαιοτριβείων και γενικά όσοι δραστηριοποιούνται η πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στο άμεσο μέλλον και με τον Ελαιοτουρισμό.

Προσκαλούνται επίσης να συμμετάσχουν και όποιοι άλλοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν η και να απολαύσουν τις επισκέψεις και ξεναγήσεις του προγράμματος.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Ημερίδα μπορούν να μετακινηθούν είτε με δικά τους ΙΧ αυτοκίνητα, είτε με Λεωφορείο που θα διατεθεί δωρεάν από τους Οργανωτές και θα ξεκινήσει από το ΚΤΕΛ Χανιών 09.15 ακριβώς.

Και στις δυο περιπτώσεις για λόγους οργανωτικούς είναι τελείως απαραίτητο οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν την συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 28210-50800η στa e-mail: info@sedik.gr και acomcha@otenet.gr αναφέροντας ονοματεπώνυμο ,κινητό τηλέφωνο και e-mail

Ελαιοτουρισμός! Μια σημαντική εναλλακτική μορφή τουρισμού για την Κρήτη

Επεκτείνει τον τουρισμό γεωγραφικά και αξιοποιεί μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης

Μια νέα και πολλά υποσχόμενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού που συνδέει τον αγροτικό τομέα με τον τουρισμό είναι ο ελαιοτουρισμός για τον οποίο η χώρα μας και ιδιαίτερα η Κρήτη, διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την υγεία του ανθρώπου, τον πολιτισμό αλλα και το φυσικό περιβάλλον

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης

Στην υγεία η Κρήτη διαθέτει μια σειρά από πολύ παλαιές διεθνείς και γνωστές ανά τον κόσμο, έγκυρες επιδημιολογικές μελέτες που μπορει να προβαλλει, όπως η «μελέτη των Επτά Χωρών» του Ancel Keys,οι μελέτες των Rockfeller , Renautlt κ.α που απέδειξαν ότι η Κρητική διατροφή της όποιας βάση είναι το ελαιόλαδο αποτελούσε τον βασικό παράγοντα των μειωμένων στην Κρήτη τότε Καρδιοπαθειών, Καρκίνων και άλλων σοβαρών ασθενειών.

Στον πολιτισμό, η Κρήτη διαθέτει την πλουσιότερη ελαιοκομική πολιτιστική κληρονομία στον κόσμο με πλήθος ελαιοκομικά μνημεία Μινωικής και Βυζαντινής περιόδου στην Κνωσό , Φαιστό, την Κάτω Ζάκρο, στα Μάλια, την Άπτερα, τον Μαρούλι, Χρωμοναστηρι, στο Καρύδι κλπ, τα οποια έχουν αναδεχθεί από τον ΣΕΔΗΚ με σχετικές επιτόπιες επιγραφές, DVD, έντυπα ελληνικά και ξενόγλωσσα, ιστοσελίδες κ.α.

Στο περιβάλλον η Κρήτη πλεονεκτεί γιατί οι ελαιώνες καλύπτουν το 25% της επιφάνειας της και αποτελούν ένα φυσικό δάσος που λειτουργεί ως ένας τεράστιος απορροφητήρας του διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλοντας αποφασιστικά στην κλιματική αλλαγή, την προστασία τους εδάφους από την διάβρωση.

Οι προωθητικές δράσεις του ΣΕΔΗΚ

Ο ΣΕΔΗΚ τώρα και μερικά χρόνια έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα ενημέρωσης παραγόντων και κοινού και δημιουργίας δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών στην ύπαιθρο για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού.
Στην τομέα της ενημέρωσης έχουν οργανωθεί ειδικές περιηγητικές ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις, έχουν εκδοθεί βιβλία και φυλλάδια έχουν γίνει δημοσιεύματα στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κ.α.

Στον τομέα των υποδομών έχουν αναδειχτεί δημοτικά και ιδιωτικά Ελαιομουσεία, έχουν επισημανθεί και αναπλαστεί Μνημειακά ελαιόδεντρα, έχουν αναδειχθεί σημαντικά Ελαιοκομικά Αρχαιολογικά μνημεία Μινωικής και Βυζαντινής περιόδου.

Από την άλλη πλευρά έχουν δημιουργηθεί ιδιωτικές Ελαιοτουριστικές επιχειρήσεις όπως Ελαιοταβέρνες, Τουριστικά Ελαιοτριβεία, Ενημερωτικές Επιχειρήσεις κ.α. οι οποίες δραστηριοποιούνται στην υποδοχή, αναψυχή, ενημέρωση και διατροφή των τουριστών

Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί Πρακτορεία Διακίνησης Τουριστών που οργανώνουν και πραγματοποιούν ομαδικές επισκέψεις τουριστών σε Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία, Έλαιο- Μουσεία, Ελαιοταβέρνες, Μνημειακά ελαιόδεντρα και άλλες αγροτουριστικές εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μνημειακής Ελιάς και το Μουσείο Ελιάς Βουβών, τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία στην Ανώσκελη, Νεάπολη κ.α που δέχονται κατά την θερινή περίοδο επισκέψεις δεκάδων χιλιάδων τουριστών.

Με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για μια ουσιαστική ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού στην Κρήτη, ο ΣΕΔΗΚ αποφάσισε όπως σε συνεργασία με Δήμους Μέλη του και άλλους Φορείς προωθήσει την αναβάθμιση και ανάδειξη όλων των σχετικών δημοσιών υποδομών

Παράλληλα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και Υπουργεία επιδιώκει την ενθάρρυνση ιδιωτικών φορέων και επιχειρήσεων με παροχή σχετικών γνώσεων και οικονομικών ενισχύσεων ώστε τελικά ο Ελαιοτουρισμός να αποτελέσει μια νέα προσοδοφόρα οικονομική δραστηριότητα στην ύπαιθρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook