Την ίδια ώρα που οι σεισμικές δονήσεις στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης συνεχίζονται με την καταγραφή πολλών μικρών σεισμών της τάξης των 2,5 έως 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και μεγαλύτερος σεισμός, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του καθηγητή εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης κ. Φίλιππου Βαλιανάτου σχετικά με την κατάσταση του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Ο κ. Βαλιανάτος είχε δηλώσει στην ΕΡΑ Ηρακλείου ότι «οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως… προειδοποιεί. Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει το κέικ της Σαντορίνης. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να έχουν ετοιμάσει τρόπους αντίδρασης, γιατί ακόμη και η πιο απλή εκδοχή του να αρχίσει να βγαίνει τέφρα από το ηφαίστειο θα έχει συνέπειες επηρεάζοντας τα αεροπορικά δρομολόγια».

Επίσης μιλώντας στο Flashnews.gr , επεσήμανε πως οι σεισμικές δονήσεις έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ τα τελευταία 24ωρα παρατηρούνται πάνω από 20 δονήσεις σε καθημερινή βάση. «Οι δονήσεις αυτές συνιστούν μια προειδοποίηση ότι κάτι ενδέχεται να συμβεί».

Βέβαια, τόνισε, ότι η όλη σεισμική δραστηριότητα εξετάζεται επισταμένα και από το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης , ειδικά και λόγω των δύο ισχυρών σεισμών που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης και της Παρασκευής 26 και 27/1 και αναμένεται η έκδοση των αποτελεσμάτων, όμως οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας οφείλουν να είναι σε εγρήγορση και σε διαρκή ετοιμότητα.

\"\"

Στο διάγραμμα βλέπετε την καταγραφή του σεισμού 5,4 R της 27/1 στον σεισμογράφο του Πανεπιστημίου Αθηνών που βρίσκεται στην Σαντορίνη

\"\"   \"\"


Σε αυτά τα διαγράμματα βλέπετε τις καταγραφές του σεισμού της 27/1 στους σεισμογράφους του Πανεπιστημίου Αθηνών που είναι σε Ηράκλειο και Βάμο Χανίων.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν συσχετίζονται οι δυο σεισμικές δονήσεις μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης με την όποια δραστηριότητα παρατηρείται στον ηφαιστειακό χώρο της Νέας Καμένης στη Σαντορίνη».

\"\"

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι η εν λόγω δραστηριότητα έχει προκαλέσει και το διεθνές ενδιαφέρον, όπως φαίνεται από τις αναφορές στην ιστοσελίδα “volcanodiscovery.com” όπου υπο τον τίτλο «Οι Έλληνες παίρνουν στα σοβαρά τους σεισμούς στην Σαντορίνη» ουσιαστικά συνδέεται η συνολική σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Πάντως το γεγονός είναι ότι το 2011 ξεκίνησε μια δραστηριότητα στην Σαντορίνη και ειδικά στην «Νέα καμένη» , γεγονός που οδήγησε τον ΟΑΣΠ και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα να εγκαταστήσουνε 21 σεισμογράφους ώστε να παρακολουθούν όλα τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον κ.Μαρκόπουλο «το φαινόμενο βρίσκεται στην αρχή του κίτρινου, με βάση την επιστημονική κλίμακα πράσινο – κίτρινο – ροζ – κόκκινο. Το παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή. Δεν είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται από τη μία μέρα στην άλλη».

\"\"

Όπως εξηγούν οι σεισμολόγοι, τους τελευταίους 7 με 8 μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του ηφαιστείου. Οι πολλαπλές δονήσεις που έχουν καταγραφεί δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα 3,3 Ρίχτερ, ενώ το τελευταίο διήμερο παρουσιάστηκε μια έξαρση των φαινομένων. Παράλληλα εντοπίζονται παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης, οι οποίες δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού αλλά ανιχνεύονται με GPS.

Η Νέα Καμένη και η Παλαιά Καμένη σχηματίστηκαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις και αποτελούν τα πιο πρόσφατα κομμάτια γης της Μεσογείου. Ο σχηματισμός της Νέας Καμένης άρχισε μόλις πριν από 440 χρόνια, με τα τελευταία κομμάτια ηφαιστειακής λάβας να πετρώνουν πάνω της μόλις εδώ και 50 χρόνια. Η τελευταία έκρηξη έγινε το 1950.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]
(με πληροφορίες από protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook